Egy svájci képviselő szerint csak azért indítottak pert svájci nők az ország ellen klímaügyben, mert kicsit melegük van nyáron

2024. június 12. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a svájci parlament szerdán a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) áprilisi döntését, amelyben a nemzetközi testület arra szólította fel Svájcot, hogy tegyen többet a klímaváltozás ellen. A szerdai szavazás idején a svájci parlament előtt klímatüntetők demonstráltak, miközben bent a legnagyobb parlamenti párt egyik képviselője azzal érvelt, hogy a Svájcot perelő nyugdíjasok, akiknek az EJEB igazat adott, azért indítottak eljárást, mert „nyaranta egy kicsit túl melegük van” – írja az MTI.

A strasbourgi emberi jogi bíróságon tavaly tavasszal indított pert a mintegy kétezer nyugdíjas svájci nőből álló Nyugdíjasok Klímaklubja, akik azt állították, hogy a kormányzat éghajlatváltozás elleni politikája sérti az élethez és egészséghez való jogukat. Az eljárás célja az volt, hogy az Európa Tanács felügyelete mellett működő bíróság kötelezze Bernt az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozottabb csökkentésére. A bíróság áprilisban arra jutott, hogy

Svájc valóban nem tett eleget a klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi egyezmény szerinti kötelezettségeinek, és megsértette a panaszosok emberi jogait.

Ez volt az első eset, hogy a bíróság a globális felmelegedést érintő ügyben döntött, és mivel a döntésük kötelező érvényű, komoly jelentősége is volt, hiszen potenciálisan 46 európai országban vezethet jogi változáshoz. Szerdán ugyanakkor a svájci parlament alsóháza indítványt fogadott el, amelyben bírálták a strasbourgi bíróság „igazságszolgáltatói aktivizmusát”. Az elfogadott dokumentum nem kötelezi a svájci kormányt semmire, de utal arra, hogy nem akarják végrehajtani a határozatban foglaltakat, ami egy kutató szerint aggasztó precedenst teremthet.

Az elfogadott dokumentumban a törvényhozók azt hangoztatták, hogy Svájc már így is eleget tesz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és nincs szükség további intézkedésekre. Az indítvány vitája során a képviselők arról beszéltek, hogy az EJEB szerintük beavatkozik Svájc ügyeibe, és tévesnek minősítették a bíróság határozatát. A legnagyobb parlamenti párt, a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) egyik képviselője a vita során megjegyezte, hogy a nyugdíjas hölgyek azért indítottak eljárást, mert „nyaranta egy kicsit túl melegük van”.

A svájci nők egyébként az EJEB előtt ennél azért sarkosabban fogalmaztak, konkrétan azzal érveltek, hogy a kormány elégtelen intézkedései miatt nagyobb a kockázata annak, hogy idős emberek meghalnak a hőhullámok idején. Ezzel a bíróság is egyetértett, de egyébként számos kutatási is bizonyítja, hogy példátlan mértékben melegszik a bolygó. Az óceánok hőmérsékleti rekordja az elmúlt évben minden nap megdőlt, de 2023-ban a légköri hőmérséklet is minden hónapban magasabb volt, mint korábban bármikor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!