Svájci nők pert nyertek az országuk ellen, mert Svájc nem tesz eleget a klímaváltozás ellen

2024. április 9. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Svájci nők pert nyertek országuk ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán – írja a BBC. A keresetük szerint Svájc nem tesz eleget a klímaváltozás ellen, és korukból (többségük 70 feletti) és nemükből adódóan a hőhullámok őket kiemelten érintik. Március volt zsinórban a 10. hónap, amiben megdőlt a melegrekord.

A bíróság szerint Svájc lépései a klímacéljai elérése érdekében teljesen elégtelenek voltak. Ez az első eset, hogy a bíróság a globális felmelegedést érintő ügyben döntsön. A döntésük kötelező érvényű, így 46 európai országban vezethet jogi változáshoz.

Eközben a döntéshozó testület két másik keresetet visszadobott: hat fiatal portugál és egy volt francia polgármester azért indított pereket, mert szerintük az európai országok nem tesznek eleget a felmelegedés ellen, ami sérti az emberi jogaikat.

Elisabeth Smart, a svájci csoport egyik 76 éves tagja azt mondta, hogy egy farmon nőtt fel, és így végignézte, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan változott a svájci időjárás. Kilenc éve kezdtek el kampányolni az ügyben.

„Néhányan egyszerűen így vagyunk összerakva. Nem arra születtünk, hogy egy hintaszékben kötögessünk”

– mondta a BBC-nek.

Az országok kormányai már több egyezményt is aláírtak, amikben vállalták, hogy csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Szakértők és aktivisták szerint azonban nem teszik meg a megfelelő lépéseket ennek érdekében, és most, Svájc esetében a strasbourgi bíróság is egyetértett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!