Az elmúlt 10 hónapban folyamatosan megdőlt a melegrekord, felgyorsulhat a klímaváltozás

2024. április 9. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az év végéig nem csökken a globális hőmérséklet, akkor jövőre a klímaváltozás új, ismeretlen területére érünk – írja szakértők nyilatkozatai alapján a BBC. Márciusban ismét megdőlt a melegrekord, ez volt zsinórban a tizedik. 2024 harmadik hónapjában 1,68 fokkal volt melegebb, mint az iparosodás, azaz a fosszilis anyagok ipari mértékű égetése előtt.

A felmelegedés mögött részben a megszokottnál erősebb El Niño éghajlati jelenség áll, így tudósok abban bíznak, hogy ha az a következő hónapokban enyhül, a hőmérséklet is csökkenni fog. Sok szakértő szerint azonban ez nem feltétlenül lesz így, és elképzelhető, hogy még a nyár végén is sorra dőlnek meg a havi rekordok.

A felmelegedés hosszabb távú trendjei egyelőre a várakozásoknak megfelelően alakulnak, ezért a legtöbb kutató nem gondolja úgy, hogy az időjárás egy új szakaszba ért volna. Ettől függetlenül egyelőre nem nagyon tudják megmagyarázni, hogy 2023 miért volt olyan meleg.

A márciusi rekord sem érte váratlanul a szakértőket. A tavaly júniusban kezdődő El Niño decemberben tetőzött, folyamatosan hozzáadva a fosszilis energiahordozók használatából eredő felmelegedéshez. Azonban a hőmérséklet szeptemberben jelentősen magasabb volt, mint a korábbi csúcs, pedig az El Niño akkor még csak felfutó szakaszban volt, így nem járulhatott volna hozzá a felmelegedéshez akkora mértékben.

A 2023-ra készített részletes előrejelzések nem voltak pontosak, így Gavin Smith, a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatója attól tart, hogy ha a létező modellek alapján felépített előrejelzések nem működnek, egyre nehezebb lesz megjósolni, mi vár ránk.

El Niño a következő hónapokban várhatóan véget ér, és az előrejelzések szerint egy La Niña-lehűlés követi majd az év második felében, ami csökkentheti a Csendes-óceán vízfelszíni hőmérsékletét. Ez a globális hőmérséklet csökkenéséhez vezethet, de nem tudni, hogy alakul majd. A szakértők abban egyetértenek, hogy a bolygó felmelegedését egy módon lehet biztosan lassítani: ha gyorsan csökkentjük a felmelegedésért felelős gázok kibocsátását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!