Újabb vulkánkitörés kezdődött Izlandon

2024. május 29. – 18:19

Újabb vulkánkitörés kezdődött Izlandon
Vulkánkitörése Grindavík közelében, az izlandi Reykjanes-félszigeten 2024. május 29-én – Fotó: Iceland Civil Protection / Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb vulkánkitörés kezdődött szerdán Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten. A hatóságok evakuálták a közeli Grindavík városát – írta a Guardian.

„Kitörés kezdődött Sundhnúkagígar közelében, Grindavíktól északra. A hamufelhők elérik az 50 méteres magasságot” – közölte az izlandi meteorológiai hivatal. A közeli Kék Lagúna geotermikus gyógyfürdőt, a sziget egyik leglátogatottabb turisztikai központját evakuálták.

Tavaly december óta ez már az ötödik vulkánkitörés a Reykjanes-félszigeten.

A meteorológiai hivatal „intenzív földrengési tevékenységet” észlelt a szerdai kitörés előtti napokban. Arról is beszámoltak, hogy 20 millió köbméter olvadt kőzet halmozódott fel a félsziget alatti magmakamrában.

Grindavík 4000 lakosának nagy részét már tavaly novemberben, a decembertől márciusig tartó kitörések előtt véglegesen evakuálták. A januári kitörés során a város utcáira kiömlő láva három otthont is elpusztított. Ám nem sokkal később néhány lakos visszatért a lávafolyás által kevésbé veszélyeztetett környékekre.

A Reykjanes-félszigeten nyolcszáz év nyugalom után 2019 végén észlelték az első jeleket, hogy a felszín alatt, a földkéregben magma nyomul fel, és újra vulkánkitörés történhet. Ez 2021 márciusában bekövetkezett a Fagradalsfjall dimbes-dombos területén, majd rövid szünetek után még két alkalommal hasadt fel a földfelszín. 2023. október végén aztán egy egészen más, sokkal veszélyesebb vulkáni működés indult el.

Dr. Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus a Telexen megjelent cikkében részletesen is írt arról, hogy a kutatók még keresik az okát, hogy miért indult el ez az új fejezet az izlandi vulkánkitörésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!