Úgy tűnik, hogy a fogyás csodaszere a szívroham kockázatát is csökkenti

2024. május 16. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

A szemaglutidra szinte csodaszerként tekintettek eddig is. Az eredetileg cukorbetegek kezelésére fejlesztett gyógyszer hatékony fogyasztószernek is bizonyult, egy friss kutatás szerint pedig számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát is csökkenti, és nem csak azzal, hogy segít megszabadulni a túlsúlytól – írta a Guardian.

Az általában injekcióval bejuttatott szemaglutid húsz százalékkal csökkenti a szívroham, a szélütés vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés halálos kimenetelének kockázatát – állítják a University College London kutatói.

Már egy kis fogyás is javíthatja a kardiovaszkuláris betegségek kimenetelét. Az elhízás európai kongresszusán ismertetett tanulmány szerint azonban a gyógyszer attól függetlenül jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, hogy mi volt a kezelt páciens kiinduló súlya vagy hogy mennyit fogyott a szemaglutiddal.

A tanulmány vezető szerzője, John Deanfield professzor szerint a szemaglutidot rutinszerűen kellene felírni kardiovaszkuláris betegségek kezelésére. „Ez a fantasztikus gyógyszer korszakalkotó. A tanulmányunk azt sugallja, hogy a fogyáson túl a szemaglutid a szív- és érrendszeri kimenetelek javítását alternatív mechanizmusokkal éri el. Egyértelmű, hogy valami más is történik, ami a szív- és érrendszernek előnyös” – mondta Deanfield.

A tanulmány olyan 45 éves vagy idősebb felnőtteket vizsgált, akiknek a testtömegindexük 27 felett volt. (25 feletti értéknél beszélünk túlsúlyról, 30 felett elhízásról.) Feltétel volt még, hogy a vizsgálat alanyai korábban valamilyen kardiovaszkuláris eseményen, például szívrohamon estek át. A 41 országból bevont 17 604 páciens egyik része hetente 2,5 milligramm szemaglutidot kapott, míg a másik részük 40 hónapon át placebót szedett. A szemaglutidos csoport 8803 betegéből 569 (6,5 százalék) tapasztalt elsődleges kardiovaszkuláris végponti eseményt, például szívrohamot, míg a placebocsoportban 8801 beteg közül 701 (8 százalék).

Deanfield úgy véli, hogy a szemaglutidra úgy érdemes tekinteni, mint a koleszterincsökkentőként ismert sztatinokra, amelyek az 1990-es években forradalmasították a gyógyászatot. „Most már van egy gyógyszercsoportunk, amely képes átalakítani az öregedés sok krónikus betegségét” – mondta.

Az Európai Elhízástudományi Szövetség elnöke, Jason Halford professzor szerint a szemaglutid gazdasági hatásai is előnyösek lehetnek. Ha sok beteg megkapja, csökkenhetnek az állami egészségügyi kiadások, a fitt munkaerő pedig produktívabb lesz.

Egy másik tanulmány a szemaglutid fogyasztási hatását vizsgálta. Az a kutatás átlagosan 10,2 százalékos testsúlycsökkenést és 7,7 centiméteres derékkörfogat -csökkenést rögzített. Korábban a Telexen is írtunk a szemaglutid, illetve a GLP-1 analóg hatóanyagú szerek fogyasztási hatékonyságáról, de arra orvosok is felhívták a figyelmet, hogy ennek megvannak a veszélyei is. A szemaglutidot nem arra találták ki, hogy valaki ledobjon magáról néhány kilót, csak orvosilag indokolt esetben javasolt a használata.

A szemaglutid a gyógyszeripart is megrengette, a szert kifejlesztő dán Novo Nordisk már ott tart, hogy Európa legértékesebb cége. A felfutását ebben a cikkünkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!