Egyre több a szomszédban a szamárköhögéses eset, de itthon egyelőre nem kell aggódni

2024. április 25. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több a szamárköhögéses eset a szomszédos országokban, Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú betegről számolt be a helyi központi közegészségügyi-járványügyi hivatal. A szamárköhögés (pertussis) nálunk is felütötte a fejét, de nem magasabb az előfordulása, mint a korábbi években: 2024-ben a 15. hétig összesen 11 pertussis-gyanús megbetegedésről érkezett jelentés a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz, ezek valószínűleg a szomszédos országokból behurcolt, vagy onnan érkező áttöréses esetek lehetnek.

Horvátországban 2023. január 1. és 2024. április 19. között összesen 6443 beteget regisztráltak, ezek nagy része 10-14 és 15-19 éves gyerek és fiatal. Szerbiában január hónapban 253 új beteget jelentettek, úgy, hogy 2023 márciusa és 2024. január 28-a között összesen 764 szamárköhögéses eset volt az országban.

A szamárköhögésként ismert, az orvosi szaknyelvben pertussis kötelezően bejelentendő fertőző betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezővé válik. A tünetek legtöbbször 2-3 hét múlva enyhülnek, de a teljes gyógyulás hónapokat vehet igénybe, kezeletlen esetben halálos kimenetelű is lehet. Antibiotikumos kezeléssel a betegség jól gyógyítható. A pertussis ellen oltottak és a felnőttek között gyakori az atípusos, enyhe megbetegedés.

Magyarországon a kötelező védőoltások bevezetése előtt, az 1940-es évektől kezdődően jelentősen emelkedett az esetek száma. A legtöbb megbetegedést, közel 57 000 esetet 1953-ban regisztrálták. A diftéria-szamárköhögés-tetanusz oltásokat itthon 1954-ben vezették be kötelezően, ezután látványosan csökkent a megbetegedések száma. A szamárköhögés a védőoltás bevezetése előtt a gyermekek körében okozott nagy járványokat, napjainkban egy-egy megbetegedés bármilyen életkorban előfordulhat.

„Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98 százalék feletti. Nagyobb járványok előfordulására nem kell számítani, sporadikus esetek azonban mindig előfordulhatnak” – írta a Telexnek az NNGYK.

A szarmárköhögés ellen adott védőoltásnak nem sikerült azonban teljesen kiirtania a kórokozót. A kezdetben alkalmazott teljes-sejtes vakcina ugyanis robosztus védettséget adott ugyan, de gyakran jelentkeztek miatta nemkívánatos mellékhatások. A ma használt, acelluláris oltóanyag típustól függően már csak 2-4 antigént tartalmaz, a mellékhatás-profil jelentősen javult, de rövid idő után kiderült, hogy az oltóanyaggal kialakított védelem rohamos tempóban csökken, egy évvel az oltást követően akár 42 százalékkal is évente. A csecsemők megbetegedéséért egyébként túlnyomó esetben a felnőtt családtagok a felelősek, ők adhatják át a gyerekeknek a kórokozót.

Az NNGYK felhívta a figyelmet arra, hogy a családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket. „Kiterjedtebb oltatlan gócokban viszont könnyebben terjed a baktérium, sokan megbetegedhetnek. A felnőttek egy emlékeztető oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget, ezzel kapcsolatban a háziorvoshoz fordulhatnak. A receptre felírt oltóanyag a gyógyszertárban elérhető” – írták.

Azt is kiemelték, hogy különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik a családba. A csecsemők az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség súlyos, akár életveszélyes is lehet a számára. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a korai életszakaszban a csecsemő fertőződését a családtagok, különösen az anya védettsége előzheti meg. „Ehhez az szükséges, hogy a családtagok még a baba érkezése előtt emlékeztető oltást kérjenek saját maguk számára” – tette hozzá az NNGYK.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!