Kimutathatóan csökkentheti a rákbetegek fájdalmait tíz perc a virtuális valóságban

2024. április 8. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan a virtuális valóság (VR) még mindig nincs azon a szinten, hogy leváltsa a valódit – amit a metaverzum csúfos bukása is jól mutatott –, az tagadhatatlan, hogy vannak előnyei a szórakozáson túl is. Elég csak arra gondolni, amikor Törökországban VR-szemüvegeket adtak tehenekre, hogy több tejet adjanak, vagy arra, hogy egy friss kutatás szerint a virtuális valóság csökkentheti a krónikus fájdalommal küzdő daganatos betegek szenvedését.

Az American Cancer Society szakfolyóiratában, a Cancerben hétfőn közölt kutatásban azért fordult a virtuális valóság felé a kutatók figyelme, mert korábban számtalanszor kiderült már, hogy a VR-szemüvegek terápiás használatával egy rakás betegségnél lehet csökkenteni a betegek fájdalomérzetét. A rákbetegeknél viszont még nem nézte meg senki, hogy működik-e, így ebben a kutatásban 128 érintettet bevonva vizsgálták meg, hogy náluk is van-e pozitív hatása.

A betegek egy részét tízperces VR-terápiára küldték, a többiekkel pedig ugyancsak tízperces figyelemelterelő gyakorlatokat végeztettek egy tableten. A két csoport minden fontosabb tényezőben hasonlított egymáshoz, még az opioidhasználatuk is hasonló volt. Első körben az derült ki ebből, hogy mindkét csoportban megfigyelhető volt javulás, ám a VR-terápiában résztvevők átlagosan kétszer akkora javulásról számoltak be – ez a 0-tól 10-ig tartó fájdalomskálán 1,4-es javulást jelent.

Ez a javulás ráadásul 24 órával később is kitartott, sőt, nőtt is, náluk 1,7-es volt ekkor a csökkenés, míg a másik csoportnál mindössze 0,3.

A VR-terápiázók emellett azt is jelezték, hogy a fájdalom annak erősségétől függetlenül kevésbé is zavarta őket, mint azelőtt, és pozitívan nyilatkoztak a módszerről. A kutatást vezető Hunter Groninger elmondta, hogy az eredményeik alapján a VR hasznos módszer lehet a daganatos betegek fájdalmának enyhítésére. Azt is hozzátette, hogy a későbbiekben otthoni környezetben is le kellene tesztelni a hatékonyságát, egy napon pedig akár fel is lehet majd írni nekik ilyen otthoni kezelést a hagyományos gyógyszerek mellé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!