VR-szemüveget adtak a tehenekre, hátha a zöld legelők látványára több tejet adnak

2022. január 11. – 23:56

Másolás

Vágólapra másolva

VR-szemüveget kaptak a tehenek egy török farmon. A szemüveg pompás zöld legelőket szimulál a tehenek számára, ettől úgy érzik, hogy a szabadban vannak, nyugodtabbak lesznek, és így több és jobb minőségű tejet termelnek. Ha a különféle zöld legelők látványa nem lenne elég, a gazda klasszikus zenét is lejátszik nekik, ezzel is csökkentve a stresszszintjüket.

İzzet Koçak, a kísérletező kedvű gazda elmondta, hogy először két állaton próbálta ki a virtuális valóságot szimuláló eszközöket, és azt tapasztalta, hogy

átlagosan 22 liter tejet ad egy tehén a gazdaságban, a VR-szemüveges tehenek viszont akár 27 litert is adhatnak.

A sikeren felbuzdulva további 10 szemüveget rendelt a teheneknek, és ha folytatódik a kedvező trend, akár az összes állat kaphat kedélyjavító virtuális legelőket.

Nem a török gazda az első, aki ezzel próbálkozik, Koçakot is az inspirálta, hogy 2019-ben hallott egy orosz farmról, ahol VR-szemüvegekkel és szimulált zöld rétekkel próbálták javítani tehenek mentális állapotát, hátha így több tejet produkálnak.

VR-szemüveggel próbálják növelni a tejhozamot – Fotó: Zekeriya Karadavut/Anadolu Agency via Getty Images
VR-szemüveggel próbálják növelni a tejhozamot – Fotó: Zekeriya Karadavut/Anadolu Agency via Getty Images

Az orosz agrárminisztérium reagált a kísérletre, és megerősítette, hogy a környezet komoly hatással van a tehenek egészségére, ezáltal pedig a tejhozam mennyiségére és minőségére is.

(Newsweek)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!