Feltörték a DK újpesti szervezetének honlapját, román zászló lobogott rajta

2024. január 27. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Feltörték a DK újpesti szervezetének honlapját, ahol szombat délután egy furcsa üzenet, egy fotó és egy román zászló fogadta a látogatókat. Az oldalon egy linket is elhelyeztek, amin keresztül egy SQL-fájlt lehetett letölteni, ami több mint kétezer emailcímet tartalmazott. A dkujpest.hu honlap később elérhetetlenné vált, és „Az oldal karbantartás alatt!” felirat jelent meg rajta. Az esettel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a DK-nak, amint választ kapunk, arról beszámolunk.

Képernyőmentés a DK újpesti szervezetének meghekkelt oldaláról
Képernyőmentés a DK újpesti szervezetének meghekkelt oldaláról

A mostani eset több hasonlóságot is mutat azzal a feltöréssel, amikor tavaly augusztusban valaki meghekkelte az Igazságügyi Minisztérium alá tartozó fogyasztóvédelmi portál egyik aloldalát. Az oldalon akkor is ugyanez a kép és egy lobogó román zászló jelent meg.

Ezt a fajta hekkertámadást defacementnek hívják. Ez a magyarra elcsúfításnak vagy honlaprongálásnak fordítható támadási forma technikailag az egyik legprimitívebb, de az egyszerűsége és látványossága miatt kedvelt módszer. Ilyenkor csak azért törnek fel egy weboldalt, hogy megváltoztassák a tartalmát, például valamilyen üzenetet írjanak ki rá.

Gyakori támadásformáról van szó, ez történt például 2022 tavaszán a kormánymédia több oldalával is. Az ilyen esetekért felelős hekkereket gyakran nem sikerül azonosítani, a rendőrség ebben a 2022-es esetben is felfüggesztette a nyomozást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!