Feltörtek egy kormányzati weboldalt, román zászló lobogott rajta

Legfontosabb

2023. augusztus 11. – 09:15

Feltörtek egy kormányzati weboldalt, román zászló lobogott rajta
Képernyőmentés a meghekkelt fogyasztóvédelmi oldalról

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggelre valaki meghekkelte az Igazságügyi Minisztérium alá tartozó fogyasztóvédelmi portál egyik aloldalát, a Jogsértést elkövető webáruházak adatbázisát – hívta fel a figyelmünket egy olvasónk. A linkre kattintva az adatbázis helyett cikkünk írása közben még a hekker üzenete volt olvasható:

„sziasztok barataim es nem barataim. lenishun ujra lecsapott mos pedig ejen a csodas oldalon! :DDDD Cool szarvas zoltan fejere miert esett ra szekreny mostan? eljen telex.hu tesverek”.

A szöveget egy fénykép és egy lobogó román zászló is kísérte, illetve egy letölthető adatbázisfájl, amelyet természetesen nem töltöttünk le. A Google által mentett verzió szerint az oldal csütörtök kora este még rendben működött. Cikkünk megjelenése előtt még egyszer ellenőriztük az oldalt, de akkor már csak egy hibaüzenet töltött be, talán azért, mert nem sokkal korábban jeleztük a történteket az Igazságügyi Minisztériumnak. A meghekkelt verziót mindenesetre a Wayback Machine is megörökítette.

A hekkerek az utóbbi időben valamiért szeretnek a Telexre utalni az üzeneteikben. Tavasszal a közoktatási KRÉTA, majd a felsőoktatási Neptun tanulmányi rendszer ellen követtek el hekkertámadást: valaki kormánykritikus, többnyire trágár üzeneteket küldött szét az érintett iskola és egyetemek felhasználóinak, azt sugallva, hogy a támadáshoz köze van lapunknak is – ahogy ez akkor is teljesen alaptalan volt, természetesen a mostani esetben is az.

A fogyasztóvédelmi oldalt ért hekkertámadást defacementnek hívják. Ez a magyarra elcsúfításnak vagy honlaprongálásnak fordítható támadási forma technikailag az egyik legprimitívebb, de az egyszerűsége és látványossága miatt kedvelt módszer. Ilyenkor csak azért törnek fel egy weboldalt, hogy megváltoztassák a tartalmát, például valamilyen üzenetet írjanak ki rá.

Gyakori támadásformáról van szó, ez történt például tavaly tavasszal a kormánymédia több oldalával is. Az ilyen esetekért felelős hekkereket gyakran nem sikerül azonosítani, a rendőrség ebben a tavalyi esetben is felfüggesztette a nyomozást.

Cikkünk megjelenése előtt megkérdeztük az Igazságügyi Minisztériumot is, hogy tudnak-e a történtekről, más oldalt is érint-e a támadás, várhatóan mikor áll helyre az oldal, és tesznek-e feljelentést a történtek miatt. Ha érkezik érdemi válasz, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!