Váratlan fordulat az Nvidiától: erősebb videokártya kevesebb pénzért

2024. január 9. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az Nvidai 2023-hoz hasonlóan az idei Las Vegas-i CES techexpó első reggelén is kiadott egy bejelentős videót, amiben Jeff Fischer elnökhelyettes a legújabb videokártyákról beszélt. Tavaly egy már korábban bejelentett, majd elkaszált, olcsósított videokártyával robbantottak nagyot, és részben ezt a hagyományt folytatták.

Azért csak részben, mert az olcsósítás ezúttal is megvan, de az idei új videokártya erősebb is: az RTX 4080 Ti-t váltják le a 4080 Superre, ami 1,4-szer gyorsabb, mint az elődje, és 200 dollárral olcsóbb is – 999 dollár, azaz itthon 350 ezer forintba kerülne, ha ez ilyen egyszerű lenne, és nem menne rá 27 százalék áfa meg hasonlók.

Elsősorban nem azoknak készült, akik már a gépükben tudják a 4080-as szériát, mert nem akkora a különbség. Inkább azokat célozzák, akik egy-két generációval ezelőtti videokártyát használnak, és belépnének a jelenlegi szintre, csak olcsóbban, mint eddig.

Emellett bejelentették a 4070 Ti Supert is, ami nagyjából 10 százalékkal erősebb, mint a 4070 Ti, viszont ugyanolyan (799 dollár, 275 ezer forint) ár mellett nagyobb a memóriája és jobb teljesítményt nyújt.

Fischer a sima 4070 Supert a 3090-eshez hasonlította – erősebb, de kevesebb áramot használ. Ez az eredeti 4070-eshez hasonlóan 599 dollárba (206 ezer forintba) kerül majd, amikor január 17-én piacra kerül. A 4070 Ti Super január 24-én, a 4080 Super pedig január 31-én érkezik.

Színészek, féljetek!

A félórás bejelentésben nemcsak videokártyákról volt ám szó. Ha a CES-en lenne olyan ivós játék, hogy minden alkalommal le kell küldeni egy felest, amikor valaki azt mondja, hogy AI, azaz mesterséges intelligencia (MI), akkor valószínűleg már az első prezentáción mindenki az asztal alá kerülne. Az igaz, hogy az Nvidia nemcsak most ugrik rá az MI-re, hanem már 2006 óta használják valamilyen formában. Ma már a cég DLSS 3,5 nevű algoritmusával renderelt játékoknál nyolcból hét pixelt MI generál.

Fotó: Nvidia
Fotó: Nvidia

Bejelentették a saját MI-s beszélgetős alkalmazásukat, a Chat with RTX-et is, ami hasonlóan működik, mint a ChatGPT, és dokumentumokkal vagy YouTube-videókkal lehet összekötni egy LLM-et (azaz az ilyen gépi tanulásos algoritmusok alapján adó nagy nyelvi modellt).

Korábban már bemutatták az ACE nevű rendszerüket, ami MI segítségével videójátékokhoz generál karaktereket. Ezt most elkezdik árulni, hogy fejlesztők is beépíthessék ezeket a játékaikba. Ne csodálkozzunk, hogy a hollywoodi írók és színészek a mesterséges intelligenciától is tartva sztrájkoltak. A tavalyi év egyik legnagyobb sikerének, a Baldur's Gate 3-nak az egyik óriási csodája a szuper színészi munka, ami a karakterek mögött van. Talán nem rossz kérdés, hogy biztosan gépre akarjuk-e cserélni ezeket a szakembereket.

Ezeken túl bejelentették, hogy a ray tracing (a valósághű képalkotást segítő technológia) sok új játékhoz hasonlóan a Diablo IV-hez is megérkezik, bemutattak játékokat is (például Pax Dei), valamint a Getty Images képügynökség iStock szolgáltatása a bejelentés napján kiad egy generatív MI-s képalkotó programot, amivel – az Nvidia szerint – marketingesek például promóciós anyagokat, közösségi oldalakra szánt képeket gyárthatnak. Ez a szolgáltatás az Nvidia Picassóra épül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!