Véget ért a hollywoodi színészsztrájk, 1 milliárd dolláros szerződést ért el a szakszervezet

2023. november 9. – 05:57

Másolás

Vágólapra másolva

Előzetes megállapodásra jutott a hollywoodi színészeket képviselő SAG-AFTRA szakszervezet szerdán a nagyobb stúdiókat tömörítő producerszövetséggel, 118 nap után hivatalosan is véget ért a színészek sztrájkja Hollywoodban – írja a Reuters.

A színészek szakszervezete és a Walt Disney-t és Netflixet is képviselő AMPTP nevű producerszervezet több mint 1 milliárd dollár összértékű szerződésről egyezett meg. A megállapodásban a minimálbérek emelése és egy új „streaming részvételi” bónusz is szerepel, de a szerződés megvédi a színészeket a mesterséges intelligencia (AI) által generált képek jogosulatlan felhasználása ellen is. Az utóbbi időben többek közt Scarlett Johansson és Tom Hanks képmását is jogosulatlanul használták a mesterséges intelligenciával.

Az AMPTP szerint a szerdán aláírt megállapodás „új paradigmát” jelent, amely a szakszervezet történetének „legnagyobb szerződéses nyereségét” hozta.

Hollywood a májusi leállás után újra teljes termelésbe kezdhet.

Az amerikai színészek júliusban csatlakoztak a forgatókönyvírók sztrájkjához, minderről ebben a cikkben írtunk bővebben. A forgatókönyvírók nemrég – több hónapos sztrájk után – már megállapodtak a stúdiókkal többek között az MI ügyében is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!