Engedély nélkül használták Tom Hanks AI-verzióját egy reklámban

2023. október 2. – 07:23

Másolás

Vágólapra másolva

Egy fogászati biztosítás reklámjához használták fel Tom Hanks képmását a mesterséges intelligencia segítségével, a történtekről a színész az Instagramján írt.

„VIGYÁZZ!!! Egy videóban, ami valami fogászati biztosítást reklámoz, az én mesterséges intelligenciával készült verzióm szerepel. Semmi közöm hozzá” – írta Hanks nemrég egy képernyőfotóra, amely a reklámban szereplő, számítógéppel generált képmását ábrázolja.

Az Oscar-díjas színész korábban aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligencia filmes és televíziós felhasználásával kapcsolatban, bár nem zárkózott el attól, hogy jóváhagyja saját maga digitálisan módosított verzióit a filmekben, írja a Guardian.

A hollywoodi írósztrájk kezdete előtt pár nappal, április 18-án beszélgetett Hanks a mesterséges intelligencia iparágbeli alkalmazásáról. „Tudtuk, hogy ez lesz. Láttuk, hogy lesz ez a képesség, hogy a számítógépben lévő nullákat és egyeseket arcokká és karakterekké alakítsuk. (…) Ha akarnám, össze tudnék dobni egy hét filmből álló sorozatot, amelyben én lennék a főszereplő, és amelyben 32 éves lennék örökké. Most már bárki újraalkothatja magát bármilyen életkorban, a mesterséges intelligencia vagy a deepfake technológia segítségével.”

Az amerikai írók sztrájkja a közelmúltban ért véget, és nem maradt eredmény nélküli: az egyik fő vitás kérdés, az AI ügyében is megállapodtak, az Amerikai Írószövetség ugyanis jóváhagyta a Film- és Televíziós Szövetséggel kötött megállapodást, amely korlátozza a mesterséges intelligencia filmes és televíziós felhasználását.

A hollywoodi színészeket képviselő Sag-Aftra szakszervezet azonban továbbra is sztrájkol, ami azt eredményezi, hogy a legtöbb produkció még mindig nem folytatódhat. A színészek sztrájkja néhány hónappal az írók sztrájkja után kezdődött, és a vita középpontjában a fizetés, valamint a mesterséges intelligencia felhasználása miatti aggodalom áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!