A dubaji klímacsúcs elnöke szerint nincs tudományos háttere a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésének

2023. december 3. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

Borzolja a kedélyeket egy nyilatkozata, és többen követelik, hogy váltsák le Szultán Ahmed el-Dzsabert a Cop28 klímacsúcs csúcs éléről, miután egy november végi videokonferencián arról beszélt, hogy visszavezetné az emberiséget a barlangokba, ha kivezetnék a fosszilis fűtőanyagokat a klímacsúcs résztvevői – írja a Guardian.

El-Dzsaber szerint nincs tudományos háttere annak, hogy a fosszilis energiahordozók visszaszorítása kell ahhoz, hogy visszaszorítsák a globális felmelegedést 1,5 C fokos mértékűre, és a fosszilis hordozók visszaszorítása nem eredményezne fenntartható fejlődést.

A résztvevők aggasztónak és a klímatagadás határán egyensúlyozónak ítélték az elnök kijelentéseit. Több mint 100 ország, köztük Magyarország is aláírta azt az egyezményt, ami a fosszilis hordozók kivezetését, de legalábbis visszaszorítását jelöli ki, ugyanis szükségesnek látják a gyors és hatékony beavatkozást, hogy elkerülhető legyen egy esetleges klímakatasztrófa.

António Guterres ENSZ főtitkár szerint a tudomány üzenete egyértelmű, le kell mondani az olajról és a földgázról:

Nem redukálni, nem alacsonyan tartani, hanem teljesen megszüntetni.

Bill Hare, a Climate Analytics vezérigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy minden kutatás eredménye világosan mutatja bárkinek, akit ez valóban érdekel, hogy a századunk közepéig teljesen ki kell vezetni a fosszilis energiahordozókat, a katasztrófa elkerüléséhez. A barlangokhoz való visszatérést pedig a legősibb klímatagadó érvelésként jellemezte.

A törvényhozók közös levelükben aggódnak, hogy alááshatja az eredményes tárgyalások lehetőségét az a döntés, hogy a COP28 elnökévé a világ egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalatának vezérigazgatóját nevezik ki.
El-Dzsaber ugyanis az Egyesült Arab Emírségek uralkodó családjának bizalmi embere, ő vezeti az állami tulajdonú Abu Dhabi National Oil Company-t. Korábban elfogadott volt, hogy a COP-találkozó házigazdája nevezi ki a konferencia elnökét, így került ő is ebbe a pozícióba.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának (COP) idén az Egyesült Arab Emírségek ad otthont. A csúcstalálkozón több mint 80 ezer küldött, köztük 140 állam- és kormányfő, köztük Novák Katalin, vesz részt.

Arról, hogy mit várhatunk az eseménytől, idén is csalódást okoz-e majd a találkozó, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!