Egy tengeri féreg vére lehet a doppingolók új csodaszere

2023. november 26. – 11:10

Egy tengeri féreg vére lehet a doppingolók új csodaszere
A csaliféreg vére a humán gyógyászatban hozhat áttörést, de akár doppingszerként is feltűnhet – Fotó: Fred Tanneu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy francia kutató állt elő az ötlettel, hogy egy tengeri férget alapanyagként felhasználó gyógyászati készítményből tökéletes doppingszer lehetne, mert jelentősen megnöveli a vér oxigénszállító képességét, és olyan gyorsan lebomlik, hogy szinte lehetetlen kimutatni. Franck Zal már azt is nyilatkozta, hogy egy jó nevű, a Tour de France-on is induló kerékpárcsapat versenyzője is érdeklődött nála.

A csaliféreg (Arenicola marina), ahogy a magyar neve is mutatja, horgászoknak szolgál csaliként, az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger homokos partjain fordul elő, de a gyűrűsférgek közé tartozó állat a gyógyszeripar figyelmét is felkeltette.

A 25 centiméter hosszúra is megnövő csaliféreg lényegében 13 pár kopoltyúval lélegzik a víz alatt, de amikor visszavonul a dagály, hat órán át visszatartja a lélegzetét. Zal ezért figyelt fel rájuk, és kíváncsi volt, mi a trükkjük, hogyan szállítják az oxigént a vérükben. Az emberi vérben a hemoglobint tartalmazó vörösvértestek szállítják az oxigént, de a csaliférgek máshogy működnek. A hemoglobinjuk nem kötődik a vörösvértesthez, hanem közvetlenül feloldódik a vérben, így a féreg vérében negyvenszer több oxigén van, mint az emberében.

Franck Zal csaliférgekre lesve – Fotó: Fred Tanneau / AFP
Franck Zal csaliférgekre lesve – Fotó: Fred Tanneau / AFP

Zal ebben nagy lehetőséget látott, és kutatási eredményei szerint a csaliféreg vére az emberi szervezetben is működik, ráadásul minden vércsoportnak univerzális donora is, hiszen nincsenek antigénjei.

A francia kutató termékeket kezdett fejleszteni csaliféregvérből, ehhez egy akvakultúrás féregfarmot is létrehozott. Először vesetranszplantáción átesett betegeken tesztelték az egyik készítményét: a gyógyszer a beszámolók szerint gyorsabb gyógyulást és jobb veseműködést okozott, és a várható élettartam is növekedett a pácienseknél. Zal most azon dolgozik, hogy vértranszfúziónál is használható legyen a csaliféregvér. Az a célja, hogy létrehozzon egy hemoglobinalapú oxigénhordózót (HBOC), amit sarlósejtes vérszegénységnél vagy veszélyes sebeknél is lehetne használni.

Az élsportba rengeteg olyan szer került be doppingként, amelyet eredetileg gyógyászati célból alkalmaztak. Nem meglepő, hogy a féregvér is felkeltheti egyesek figyelmét. „Nagyon korán felfogtam, hogy teljesen másra is lehet használni. Több közvetlen megkeresést kaptunk sportolóktól, edzőtermektől, akik tudni akarták, hogyan juthatnak hozzá az anyaghoz. Arról is hallottam, hogy versenylovakat akartak kezelni vele” – mondta Zal a Hemarina néven futó szeréről.

A jobb oxigénszállító képesség főként az állóképességi sportokban hatalmas előny. Eddig ezt vérátömlesztéssel vagy egy jól ismert, hírhedt szerrel, az EPO-val növelték a sportolók illegálisan. Ezeknek azonban nyoma marad a szervezetben, és jó tesztmódszerekkel vagy a biológiai útlevél programmal – amelyben folyamatosan monitorozzák egy-egy sportoló vérértékeit – kimutathatóak.

A csaliféregvér viszont láthatatlan marad, legalábbis Zal szerint a rövid felezési idő miatt a használat után néhány órával már kimutathatatlan. A készítmény nem növeli a hematokrit szintjét sem – ezt is figyelik az ellenőrök –, így még kisebb a lebukás kockázata. Ha mindaz igaz, amit a szerről tudni lehet, akkor csak úgy lehet kimutatni, ha versenyeken közvetlenül a célba érkezés után vérmintát vesznek az ellenőrök. Viszont a gyakorlatban ilyenkor a díjátadó ceremóniák, médiaszereplések miatt több mint egy óra is eltelhet, mire megkezdődik a doppingteszt. Egy tanulmány szerint ugyanakkor egy 4-8 órás időablak elég lehet a féregvér kimutatására, igaz, ezt humán tesztekkel is meg kéne erősíttetni.

A francia L'Equipe megkereste a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), ami szerint eddig nem észleltek csaliférges esetet, de tartanak tőle, hogy a készítmény megjelenhet vérdoppingként. „A csaliféreg hemoglobinja egy injekció beadása után nagyon gyorsan működik, de az élettartama is nagyon rövid. Ez egy olyan termék, amelyet a versenyen kell keresni, és ott helyben a vérteszten kimutatható” – állította Adeline Molina, a Francia Doppingellenes Ügynökség munkatársa.

A WADA tudományos igazgatója, Olivier Rabin azt mondta, hogy ők is hamar rájöttek, hogy doppingcélból használhatják Zal szerét, ezért vásároltak belőle, és a laboratóriumaikban vizsgálják. Rabin azt nyilatkozta, ha tudomásukra jut, hogy használta sportoló, azonnal nyilvánosságra hozzák az esetet. Egyelőre klinikai engedélye nincs Zalnak a szerre, de az uniós tanúsítványt már megszerezte a forgalmazáshoz, így az igazából már elérhető.

A csaliféregvérből kinyert hemoglobin – Fotó: Fred Tanneau / AFP
A csaliféregvérből kinyert hemoglobin – Fotó: Fred Tanneau / AFP

Peter van Eenoo, a genti antidoppinglabor munkatársa sem tud olyan sportolóról, aki használta volna a féregvért, és szerinte erre addig kevés esély is van, amíg a piacon egyetlenként ilyen szert forgalmazó gyártó erős kontroll alatt tartja a terméket, és időben alkalmazva a jelenlegi tesztek is elegendőek hozzá.

„Elég könnyű kimutatni. Egy normál vérben a plazma sárgára változik teszt közben. Ha szintetikus hemoglobin van jelen, amilyen a Hemarina, akkor vörösre vált. Jelenleg én nem nagyon aggódom” – mondta a belga Het Nieuwsbladnak.

Zal azt mondta, hogy 2020-ban egy jól ismert kerékpáros is megkereste, de ő ezt azonnal jelentette a francia rendőrségnek. A rendőrök megpróbáltak minél több információt kiszedni Zalon keresztül a bringásból, hátha egy doppinghálózat nyomaira bukkannak, de egy idő után megszűntek a levélváltások. Zal egyébként már korábban is segítette a hatóságok munkáját, a 2019-es északisí-világbajnokságon kipattant doppingbotránynál egy hemoglobinalapú szernél kérték fel szakértőnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!