Csak akkor vegyen iPhone 15-öt, ha már ezeréves a telefonja vagy szilánkos a kijelzője

Legfontosabb

2023. szeptember 28. – 14:24

Csak akkor vegyen iPhone 15-öt, ha már ezeréves a telefonja vagy szilánkos a kijelzője
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Míg néhány évszázaddal ezelőtt az átlagember az időjárás változásában és a vetési-aratási ciklusban látta igazán az idő múlását, ma már onnan tudjuk, hogy eltelt egy újabb év, hogy kijött az új iPhone (de be lehet ide illeszteni bármelyik másik telefongyártó készülékét).

Ez a hozzám hasonlók számára elvileg tök jól hangzik, imádom felfedezni az új dolgokat, ráncfelvarrásokat, jópofa funkciókat. Azonban az elmúlt néhány évben hiába indulok neki nagy lelkesedéssel a bejelentős eseményeknek, a végére rendszerint kicsit csalódottan csukom le a laptopot.

Így volt ez az idei nagy Apple-eseménnyel, és így volt ez a sima iPhone 15-ös tesztelésénél is. A telefon valójában egy iPhone 14 Pro Light, úgyhogy jó szívvel ajánlom a tavalyi iPhone 14 Pro Max-tesztemet, ugyanis

  1. 14 Pro Max ugyanolyan, mint a 14 Pro, csak kicsit nagyobb a kijelzője,
  2. a 14 Pro ugyanolyan, mint a sima 15-ös, minimális különbségekkel, tehát iPhone 14 Pro ≅ iPhone 15.
  3. A 15 Plus (bár nem teszteltük) olyan, mint a sima 15, csak nagyobb a kijelző és az aksi,
  4. tehát iPhone 14 Pro Max ≅ iPhone 15 Plus.

Még mindig jó

Valószínűleg nem lepek meg senkit, ha azt mondom, hogy a világ egyik legnagyobb telefongyártójának vadiúj készüléke egy nagyon jó telefon. Fényes a kijelző (max 2000 nit), szupergyors (hála a 14 Prókban megismert A16 Bionic csipnek), és erősebb igénybevétel mellett is simán kibír egy napot töltés nélkül.

Miben tér el a 14 Pro-tól? Ugyanaz a méret, ugyanaz a rendszercsip, ugyanaz a dinamikus sziget, szóval nem ezekben. Például abban viszont igen, hogy végre USB-C-s kábellel lehet tölteni, ami nagyban megegyszerűsítheti az emberek életét. Mondjuk a kábeles adatátvitel az USB 2.0 miatt sokkal lassabb, mint eddig volt, de ez valószínűleg kevés embert érint. Továbbá a kijelző még mindig csak 60Hz-es, ami egy ilyen árú telefonnál nevetséges – főleg, hogy a technológia már nagyon nem új, és sokkal olcsóbb telefonokba is bekerül.

Emellett a kamera is más: külön erre a típusra gyártottak egy új szenzorszettet. Nincs telefotó-kamera, van viszont egy 48 megapixeles főkamera. Ez egy 24 MP-s képet ad ki, amit a telefon egy 12 és egy 48 megapixeles fotóból ollóz össze. Emiatt egy nagyobb felbontású képet kapunk, mint a korábbi, 12 MP-s, viszont ha az Apple HEIF formátumában fotózunk, a fájlméret nem ugrik nagyot. Az ultraszéles látószögű kamera tulajdonképpen pont ugyanolyan, mint a sima 14-esben volt. Az előlapi kamera sem változott semmit.

A legnagyobb újítás a fénykép-appban talán az, hogy amikor a telefonnak feltűnik, hogy embert vagy állatot akarunk fotózni, és valahova fókuszálunk, akkor később a fényképek között portrésra változtathatjuk a képet. Emellett fotózáskor bal alul megjelenik egy F betűjelű gomb, amivel anélkül megnézhetjük, milyen lenne a portrémódban készült kép (azaz homályos háttérrel), hogy portrémódra állítanánk a kamerát.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ezen kívül a dizájn változott még egy kicsit. Én alapvetően jobban szeretem az éles éleket, szóval nem vagyok odáig azért, hogy kicsit lekerekítették az új iPhone széleit, de igazából nincs vele semmi baj. Főleg, hogy az óvatos ember úgyis tokot rak a telefonjára.

Ez az iPhone 15 esetében egyszerre áldás és átok. Egyrészt a telefon szerintem dögunalmas, jellegtelen színekben kapható, így nem árt, ha ezt egy szép tokkal orvosoljuk. Másrészt nekem nagyon tetszik a matt, kicsit sprőd üveghátlap, és azt viszont sajnálom, hogy nem érezhetem. A technológia fejlődése gyakran kényszerít minket ilyen ördögi magalkuvásba.

Na de kinek?

Aki szereti, ahogy az Apple a telefonokban gondolkodik, az iPhone 15-öt is szeretni fogja. Gyors, erős, szép, jól működik, szép képeket csinál. Ennek ellenére ha most telefont kéne vennem, én biztos, hogy nem ezt választanám.

Szerintem a telefonos youtubereken és influenszereken kívül senki nem fog rajongani ezért a telefonért, mert semmi igazán új nincs benne. Ha egy tininek mondjuk ez az első új telefonja, nem tud bemenni az osztályba, hogy az új telefonjával villogjon, mert az iPhone 15 funkciókban szinte egyáltalán nem tűnik ki a 12-13-14-es rengetegből. Olyan, mint egy igásló: bár nagyon hasonlít az élmezőnyben versenyzőkere, szépségversenyt nem fog nyerni, és a lovin sem ő lesz az első. Díjugratásban sem kiemelkedő, viszont a munkát, amit minden egyes nap, éveken át el kell végeznie, profin csinálja. Lehet, hogy a gazdája hamar elveszíti a kezdeti rajongást, de ha figyel rá és törődik vele, akkor sokáig minden reggel úgy kelhet fel, hogy a szorgos Muci munkára készen áll.

Ki lehet a célközönség? Azok, akiknek már vagy szilánkosra tört a kijelző a 2-3 éves iPhone-ján, vagy aki még mindig 11-es előtti modellt használ. Az ár 399 ezer forintnál kezdődik, és én őszintén elgondolkoznék azon, hogy ezt venném-e meg, vagy a jobb kamerájú 14 Pro-t kb. 50 ezer forinttal drágábban. Mondjuk valószínűleg inkább a 15-öst választanám.

Na de minek?

Nekem egy iPhone 12-esem van, és még mindig szinte úgy működik, mint amikor először kivettem a dobozból. Egyedül az akkumulátor gyengélkedik, de ezt csak a beállításokban látom, még mindig simán kibír egy napot. Ha a kedves olvasó is hasonló cipőben jár, akkor szerintem ne vegyen 15-öst. Upgrade-nek most csak akkor van értelme, ha mondjuk mélyebben a zsebébe nyúl, és valamelyik Pro modellt választja. Mondjuk azokban sincsen semmi eget rengető újítás, az Apple-nek idén sem sikerült valami nagyot villantani.

Én csak azt nem értem, hogy miért adnak ki minden évben egy új telefont. Már annyi mindent gyártanak (fülhallgatók, órák, okostévésítő dobozok, filmek, sorozatok), hogy nem feltétlenül veszítenének a hírnevükből, ha mondjuk csak kétévente dobnának piacra telefont.

Gondoljunk bele: az iPhone 11 és 13 között szinte semmi nem történt, úgyhogy tegyük fel, hogy csak a 12-es kimaradt. Ezek után már a 14 Prókban volt újítás, a dinamikus szigettel, a sokkal jobb kamerákkal. De azért ez sem a spanyol viasz.

Ha a 13-as után megvárták volna a 15-öst, akkor lett volna dinamikus sziget, USB-C, új kamerarendszer, új funkciógomb (ami idén csak a Prókban van), és már alapvetően PC-re és konzolokra készült játékok is (elvileg) hasítanak rajta.

Na ez már lehet, hogy megérne egy cserét, főleg, ha az embernek mondjuk 11-ese van. Ne értsenek félre, nem azt mondom, hogy ezek csúcsvívmányok lennének, de mindenképp látványosabb változások, mint amiket az évente kijövő modellek között látunk.

És így lehet, hogy még mindig meglenne a mítosz, hogy a telefon egy izgalmas, élvezeti, kicsit luxuscikk, nem pedig egy egyszerű munkaeszköz. Mondjuk Magyarországon egy új iPhone még mindig inkább luxuscikk. Júliusban a medián kereset bruttó 450 000 forint volt, ami nagyjából nettó 314 400 forint, míg egy iPhone 15-ös 399 000 forintnál kezdődik. Mondjuk olcsóbb, mint a tavalyi indulóárak, de azok meg sokkal drágábbak voltak, mint az iPhone 13-asok. Egy sima iPhone 14 -es 450 ezerről, egy sima iPhone 13 pedig 335 ezerről indult.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ehhez képest az USA-ban évek óta változatlan a helyzet, tavaly és idén is 799 dollárba (298 ezer forintba) került az új, alap iPhone. A medián bevétel az Egyesült Államokban nagyjából bruttó havi 4500 dollár körül van (nagyjából 1,6 millió forint), tehát látható, hogy ott azért egész másmilyen beruházásnak számít egy új iPhone, mint itthon, ahol a legtöbb embernek több mint egy havi keresetébe kerül. Persze nem lehet 1:1-ben összehasonlítani a két országot mondjuk költségek szempontjából (sem), de azért az nagy különbség, hogy az új telefon kevesebb mint egyheti bérbe kerül.

Minitesztek

Tesztelésre kapott kölcsöntelefonhoz kaptunk egy MagSafe kölcsöntokot és egy kölcsön mágneses tárcát is. Ezek önmagukban nem újdonságok, viszont abban extrák, hogy nem az eddig megszokott bőrből készültek, hanem abból a környezetbarát FineWoven textilből, amire a környezetbarátság jegyében állnak át.

Na ez viszont már nagy újítás. Több Apple bőrtokom is volt, és bár az első napokban nagyon jól néztek ki, ahogy telt az idő, karcolódtak, koptam, mállottak. Ez a textil puha, sima, jó tapizni, viszont egészen csúszásgátlós hatású – és a színei is sokkal jobbak, mint amikben a telefon jön. Ehhez társul, hogy a kamerasziget körüli lyuknak magasabb a pereme, mint amilyen hosszan a lencsék kidudorodnak, így jobban védi a karcoktól. Nem szoktunk ilyet csinálni, de funkcionalitási és dizájnszempontból 10/10. Mondjuk ezt azért beárnyékolja, hogy 30 ezer forintba kerül.

A mágneses pénztárca viszont nagy csalódás volt. Mindig is ki akartam próbálni, de olyan drága, hogy soha nem tudtam racionalizálni magamnak. A textiles anyag ezen is tök jó, viszont a mágnes egyáltalán nem elég erős. Az első alkalommal levált a telefon hátáról, ahogy húztam ki a zsebemből. Örülök, hogy nem a saját káromon kellett ezt megtanulnom – főleg, hogy ez is 30 ezer forint.

(A tesztkészüléket a cikkhez az iSTYLE biztosította)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!