Egy nap alatt megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja

2023. július 5. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nap alatt megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja: az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) szerdai közlése szerint július 4. volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta, megdöntve ezzel az előző napra, július 3-ra rögzített rekordot – írta az MTI.

Július 4-én, kedden a globális átlaghőmérséklet elérte a 17,18 Celsius-fokot.

Egy nappal korábban az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) által közölt érték 17,01 Celsius-fok volt. Ez utóbbi is rekordot döntött, mivel meghaladta az addigi legforróbbként számon tartott, 2016 augusztusában mért 16,92 fokot.

Szakértők szerint ezek a napi melegrekordok a közeljövőben várhatóan újra és újra megdőlnek majd, mert a globális átlaghőmérséklet rendszerint július végéig, augusztus elejéig folyamatosan emelkedik. Idén már június eleje óta megfigyelhetők szélsőségesen magas hőmérsékletek, feltehetően már a most jelentkező El Niño légköri jelenség előjeleként.

A klímaváltozás kézzelfogható hatásai évről évre egyre látványosabbak, a bolygó legnagyobb tavai kiszáradnak, az óceánok soha nem voltak ilyen melegek, New Yorkban pedig világvége-hangulat van a kanadai erdőtüzek miatt. Az Atlanti-óceán vizeit júniusban példátlan hőhullám sújtotta, a hónap elején pedig még Szibériában is 39 fokot mértek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!