Olyan exobolygót fedeztek fel a csillagászok, aminek nem szabadna léteznie

2023. július 2. – 12:24

Másolás

Vágólapra másolva

A csillagászok régóta tudják már, hogyan halnak meg a csillagok: amikor egy nap elfogyasztja az összes fűtőanyagát, vagyis a hidrogént, amiből fúziós reakcióval héliumot állít elő, nekiáll a héliumot bevonni a fúzióba. Ez ugrásszerűen megnöveli a reakció energiáját, és így a csillag az eredeti méretének sokszorosára, akár száz, vagy ezerszeresére fújódik fel. Ezt hívják vörös óriásnak. Ez az életszakasz – csillagászati mértékkel nézve persze – nem tart túl sokáig, amikor a hélium is elkezd fogyni, a nap összeomlik. Ez a sors vár a mi Napunkra is, és ez lesz a Föld végzete is kb. hatmilliárd év múlva: a hatalmasra növekedő vörös óriás elnyeli és elpusztítja majd a bolygót.

Csillagászok most ezt a jelenséget figyelték meg a tőlünk 520 fényévnyire levő Ursae Minoris naprendszerben, egy eddig példátlan, és magyarázat nélkül álló részlettel. A rendszer egyik bolygója, a 8 Ursae Minoris b, vagy más néven Halla ugyanis túlélte azt, hogy a napja elnyelte. A Halla egy nagyjából Jupiter méretű gázóriás, ami a napjától nagyjából a Föld-Nap távolság felére keringett, 93 földi nap alatt megtéve egy kört. A Baekdu nevű központi csillag tömege a mi Napunkénak bő másfélszerese. A Baekdu már túl van a vörös óriás fázison, jelenleg a zsugorodása tart, hogy aztán úgynevezett fehér törpecsillaggá váljon. Ebben az állapotban a csillag anyaga olyan extrém sűrű, hogy megáll a fúziós reakció is, vagyis a csillag nem sugároz többé.

A csillagászok számításai szerint a vörös óriás fázisban a nap bőven a Halla pályáján kívülre nyújtózott, és jelenleg nincs elfogadott magyarázatuk arra, hogy a bolygó hogyan vészelhette át azt, hogy a csillaga lenyeli, majd kiköpi. A logikus megoldás az lenne, hogy a Halla eredetileg nem a Baekdu körül keringett, csak a vörös óriás visszahúzódása után került oda – de ezt a lehetőséget elég valószínűtlennek tartják. A másik teória, hogy a Baekdu valójában nem egy, hanem két csillag volt, amelyek összeolvadtak, és ebben a kataklizmában sikerült valahogy a bolygónak elkerülnie a pusztulást.

(Live Science, BGR)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!