Bevonult a börtönbe a Theranos-alapító Elizabeth Holmes

2023. május 30. – 22:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az újszerű vérvizsgálati módszereket ígérő Theranos alapítója, Elizabeth Holmes egy texasi szövetségi börtönben jelentkezett, hogy megkezdje 11 éves börtönbüntetését.

A 39 éves Holmest tavaly év elején négyrendbeli csalás miatt ítélték el, majd idén május közepén a bíróság elutasította kérelmét, hogy óvadék ellenében szabadlábon maradjon. Holmes ügyvédjei fellebbeztek, és azt kérték a nőtől, hogy annak eredményéig ne vonuljon börtönbe.

Holmes a texasi Bryanben található börtönben jelentkezett, ahol 500-700 fogvatartott van. Az egykori dollármilliárdosnak tartott nő 12 cent és 1,15 dollár közötti órabérért dolgozhat majd a börtönben, ráadásul keresetének nagy részét a bíróság által elrendelt kárpótlás kifizetésére fordítják. Persze ezek a pénzek csak morzsák, mert Holmest és üzlettársát, Ramesh „Sunny” Balwanit 452 millió dollár megfizetésére kötelezték. Balwani már korábban megkezdte 13 éves börtönbüntetését. A szövetségi törvények értelmében Holmesnak büntetése legalább 85 százalékát akkor is le kell tölteni, ha jó magaviseletű.

Elizabeth Holmes (középen) megérkezik a bryani szövetségi börtönhöz – Fotó: Mark Felix / AFP
Elizabeth Holmes (középen) megérkezik a bryani szövetségi börtönhöz – Fotó: Mark Felix / AFP

Az amerikai Theranos 2003-ban robbant be a köztudatba azzal, hogy megígérték, terveznek egy gépet, ami egyetlen csepp vérből komplex orvosi diagnózisokat állít fel az adott személy betegségeiről és állapotáról. A jól hangzó ígéretnek rengetegen bedőltek, olyan hírességek is lelkesedtek az ötletért, mint Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, James Mattis volt védelmi miniszter vagy Rupert Murdoch médiamágnás. A cég rengeteg pénzt gyűjtött össze, a csúcson közel 10 milliárd dollárra értékelték a Theranost, Holmes és Balwani pedig a Szilícium-völgy sztárjai voltak.

2015-ben azonban a Wall Street Journal kiderítette, hogy a Theranos által ígért technológia valójában sosem működött, a cég működési elve maga a csalás.

.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!