13 évet kapott a vérvizsgálatok forradalmasítását ígérő Theranos startup operatív igazgatója

2022. december 8. – 05:34

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhárom év börtönbüntetésre ítélték Ramesh ‘Sunny’ Balwanit, a vérvizsgálatok forradalmasítását ígérő amerikai startup, a Theranos korábbi operatív igazgatóját szerdán – számolt be a Le Monde. Ez a büntetés nagyobb, mint amit Balwani élettársa és a cég vezetője, Elizabeth Holmes kapott, ő ugyanis november közepén 11 évet kapott. Balwani fellebbezett az ítélet ellen.

A férfit korábban a cég befektetői és betegei ellen elkövetett összes csalási ügyben bűnösnek mondta ki a bíróság.

Fotó: Justin Sullivan / 2022 Getty Images
Fotó: Justin Sullivan / 2022 Getty Images

Az amerikai Theranos 2003-ban robbant be a köztudatba azzal, hogy megígérték, terveznek egy gépet, ami egyetlen csepp vérből komplex orvosi diagnózisokat állít fel az adott személy betegségeiről és állapotáról. A jól hangzó ígéretnek rengetegen bedőltek, olyan hírességek is lelkesedtek az ötletért, mint Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, James Mattis volt védelmi miniszter vagy Rupert Murdoch médiamágnás. A cég rengeteg pénzt gyűjtött össze, a csúcson közel 10 milliárd dollárra értékelték a Theranost, Holmes és Balwani pedig a Szilícium-völgy sztárjai voltak.

2015-ben azonban a Wall Street Journal kiderítette, hogy a Theranos által ígért technológia valójában sosem működött, a cég működési elve maga a csalás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!