Most Thaiföldön veszett nyoma egy radioaktív tárgynak

2023. március 16. – 17:20

Most Thaiföldön veszett nyoma egy radioaktív tárgynak
Az elveszett tartályról szóló lakossági felhívás – Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány hete egy pár milliméter átmérőjű, radioaktív anyagot tartalmazó kapszula tűnt el Ausztráliában, de szerencsére a napokig tartó hajtóvadászat végén sikerült megtalálni az életveszélyes cézium-137-tel töltött eszközt. Most Thaiföldön veszett nyoma egy hasonlóan radioaktív tárgynak: a rendőrség egy kísérleti nukleáris erőműből eltűnt, radioaktív anyagot tartalmazó fémhengert keres. A keresést most még nagyobb területre terjesztették ki, mivel eddig nem lett meg a henger, írja az MTI.

Az ausztráliai és a thaiföldi eset sem példátlan a történelemben, gyakrabban okoznak riadalmat eltűnt radioaktív tárgyak, mint gondolnánk.

A sugárzó cézium-137-et tartalmazó, 30 centiméter hosszú, 25 kilogrammos tartály eltűnését múlt pénteken fedezték fel, egy Bangkoktól száz kilométerre keletre fekvő gőzerőműből veszett el. A helyi Bangkok Post lap szerint elképzelhető, hogy már február végén sem volt meg a tartály, az erőmű-üzemeltető viszont csak pénteken értesítette erről a rendőrséget. Az eltűnt sugárzó eszközt egy 17 méter magas silóhoz csatlakoztatva, a tárolóban lévő hamu mérésére használták.

A hatóságok figyelmeztetése szerint a radioaktív anyaggal való tartós, közvetlen érintkezés bőrkiütéseket, hajhullást, bélfekélyt, valamint fáradtságot és hányást is okozhat. Elmondásuk szerint a cézium-137-el való rövid távú érintkezés nem feltétlenül mutat azonnali tüneteket, azonban növeli a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. „A cézium-137 izotóp halmazállapotában nagyban hasonlít a konyhasóhoz, ezért a tartály felnyitásakor könnyen szétszóródhat” – nyilatkozta egy magas rangú egészségügyi tisztségviselő.

Az erőmű tulajdonosa, a National Power Supply Public vállalat közlése szerint nem világos, hogy az eszköz milyen körülmények között tűnt el. A vállalat 50 ezer bát – ami átszámolva nagyjából 538 ezer forint – nyomravezetői díjat ajánlott fel az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!