Lába kélt egy aprócska, de veszélyes radioaktív kapszulának Ausztráliában

2023. január 28. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva


Lába kélt egy aprócska, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulának Nyugat-Ausztráliában még január közepén, a kapszula burkolata kis mennyiségű radioaktív Cézium-137-et tartalmaz, amely már akkor is súlyos betegséget okozhat, ha csak megérinti valaki. Pontosan nem tudják, hol tűnt el a kapszula, csak azt, hogy valahol Newman és Perth városa között, ez nagyjából 1400 km távolságot jelent, írja a BBC.

A bányászatban gyakorta használt Cézium-137-et tartalmazó apró tárgyat január 10. és 16. között egy teherautón szállították egy bányatelepről, ekkor tűnhetett el. A közreadott rajz szerint így néz ki, ezt kell keresni:

Forrás: DFES
Forrás: DFES

A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy ha beleakadnak a 8x6 milliméteres tárgyba, ne nyúljanak hozzá, mert ugyan az nem használható fegyverként, de a sugárzás égési sérüléseket, hosszabb távon pedig akár rákot is okozhat. A csernobili baleset után visszamaradt radioaktivitás legnagyobb része is a Cézium-137 izotópokból származik, és a fukusimai atomerőmű közelében is főként ezek egészségi kockázata miatt cserélték a talajt.

A szakemberek szerint a tárgy ugyan csak annyi sugárzást bocsát ki, amennyit feltétlenül szükséges, félő, hogy ha valaki megtalálja, érdekesnek találja, elteszi, és például az ágya mellett vagy a kocsijában tartja, esetleg elajándékozza.

Már átkutatták a szállítás kiindulási és célpontját, és jelenleg is vizsgálják az útvonal azon helyeit, ahol megálltak a szállítók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!