Még keresik a szállítás közben elvesztett, szabad szemmel alig látható radioaktív kapszulát Ausztráliában

2023. január 30. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Bocsánatot kért hétfőn a Rio Tinto brit–ausztrál bányavállalat, amiért szállítás közben elveszített egy rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát, amely után zajlik a kutatás Nyugat-Ausztráliában.

Az apró, csupán 8 milliméter átmérőjű és 6 milliméter magas, ám az emberi szervezetre roppant veszélyes cézium-137 izotópot tároló eszköz egy nagyobb berendezés alkatrésze, és feltehetően szállítás közben, még január 10. és január 16. között veszett nyoma a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő 1400 kilométeres úton.

A kapszula keresését koordináló válságstáb tagjai egy dátum nélküli, kézzel kiosztott képen – Fotó: Reuters / DFES
A kapszula keresését koordináló válságstáb tagjai egy dátum nélküli, kézzel kiosztott képen – Fotó: Reuters / DFES

A cég csak január 25-én értesítette Nyugat-Ausztrália állam katasztrófavédelmi hatóságát, amely két nappal később, múlt pénteken jelentette be a kapszula eltűnését. Noha a hatóságok és a mentőegységek megkezdték az érintett útvonal átfésülését, a radioaktív eszköz felkutatására alkalmas felszerelés hiányában a szövetségi kormánytól és más ausztrál államoktól is segítséget kértek. Egyúttal arra figyelmeztették a lakosságot, hogy az eszköz az arra közlekedő járművek gumiabroncsaiban is megtapadhatott.

Simon Trott, az angol–ausztrál multinacionális bányavállalat vezérigazgatója nyilvánosan bocsánatot kért a radioaktív kapszula „közriadalmat kiváltó elvesztése miatt”, amely körülményeinek tisztázására belső vizsgálatot is elrendelt az illetékes hatóságokkal együttműködve. Hozzáfűzte: a készülék szállításával megbízott vállalkozó rendelkezik a szükséges képesítéssel.

A cézium-137-es izotóp az egyik legveszélyesebb radioaktív anyag. Az Ausztráliában eltűnt, általában sugárzásmérők kalibrálásához használt kerámiakapszula veszélyes mennyiségű, óránként 10 röntgengép sugárzásnak megfelelő radioaktív sugárzást bocsát ki magából. A cézium-137 súlyosan rákkeltő, életveszélyes izotóp. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!