Kanada betiltja a TikTok használatát a kormányzati eszközökön

2023. február 28. – 05:29

Másolás

Vágólapra másolva

Kanada keddtől betiltja a TikTok használatát a kormányzati eszközökön. Az alkalmazást ezen a héten eltávolítják a kormány által kiadott telefonokról és más eszközökről, a jövőben pedig megtiltják a TikTok letöltését – írja a BBC.

A döntést a kanadai informatikai főtisztviselő felülvizsgálata után hozták meg, mivel a kínai hátterű alkalmazás „elfogadhatatlan kockázatot jelent a magánéletre és a biztonságra nézve” – közölte a kormány szóvivője. A TikTok szóvivője azt mondta, a vállalat csalódott a kanadai kormány döntése miatt.

A közelmúltban számos kritika érte a ByteDance Ltd. tulajdonában lévő alkalmazást a személyes adatok felhasználása és a kínai kormányhoz fűződő kapcsolatai miatt. A vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy a kínai kormánytisztviselők nem férnek hozzá a felhasználói adatokhoz, és hogy az alkalmazás kínai verziója elkülönül a világ többi részén használt verziótól. Tavaly azonban a vállalat elismerte, hogy egyes kínai alkalmazottak hozzáférhetnek az európai felhasználók adataihoz.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a TikTok körüli aggodalmak elegendőek voltak ahhoz, hogy szükségessé tegyék a változtatást. A CBC News kérdésére, miszerint az egész országra kiterjesztik-e a tilalmat, Trudeau kitérő választ adott. „Lehet, hogy ez az első lépés, lehet, hogy ez az egyetlen lépés, amit meg kell tennünk, de minden lépésnél ügyelni fogunk arra, hogy a kanadaiak biztonságban legyenek” – válaszolta a kanadai kormányfő.

Néhány nappal korábban az Európai Bizottság is hasonló tiltást jelentett be, a bizottsági alkalmazottakra vonatkozó tilalom március 15-én lép hatályba. Az amerikai szövetségi alkalmazottaknak tavaly év végén tiltották meg a TikTok használatát. Hétfőn a Fehér Ház 30 napot adott a kormányzati ügynökségeknek arra, hogy töröljék az alkalmazást a rendszereikből. Korábban több amerikai egyetem is megtiltotta az alkalmazás használatát a hálózatukon, valamint Indiában és több más ázsiai országban is szélesebb körű tiltásokat vezettek be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!