Megírattuk Orbán évértékelő beszédét egy mesterséges intelligenciával

2023. február 18. – 07:12

Megírattuk Orbán évértékelő beszédét egy mesterséges intelligenciával
Illusztráció: Fillér Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A politikusi évértékelő beszéd elég kiszámítható és ennél fogva unalmas műfaj – ez nem hungarikum, a világon mindenhol így van. Az adott kormányfő elmondja, hogy most még egy kis ideig nehéz helyzetben van az ország, persze szigorúan külső okok miatt, de a kormány remekül végzi a dolgát, és hamarosan minden tök jó lesz, sőt, igazából már most is majdnem tök jó minden, hiába ármánykodnak és fenekednek országunk gaz ellenségei. Nagyjából azt is borítékolni lehet, Orbán Viktor miről fog beszélni az aktuális évértékelőjében: minden bizonnyal sűrűn fogja hangoztatni, hogy legyen béke, ekézni fogja az EU-t és úgy általában a nyugati világot, megígéri, hogy a kormány hamarosan leveri az inflációt, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok.

De ha nagyjából borítékolni lehet, miért ne borítékoljuk teljesen? Mostanában a techvilág úgyis a mesterséges intelligencia (MI) térhódításától hangos, megkértük hát az épp legnépszerűbb intelligens csetbotot, a ChatGPT-t, hogy írjon egy évértékelő beszédet a magyar miniszterelnöknek. Aránylag szabadon dolgozhatott, annyi instrukciót adtunk csak neki, hogy érintse benne a háború, az infláció és az EU-s szankciók témakörét. A szöveget aztán a DeepL nevű, szintén MI-hajtotta fordítórobottal ültettük át magyarra. Íme:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, tisztelt magyarországi polgártársaim!

Azért állok ma itt Önök előtt, hogy elmondjam az ország helyzetéről szóló éves beszédemet, hogy megosszam Önökkel az elért eredményeket és a nemzetként előttünk álló kihívásokat.

Először is hadd kezdjem a háború kérdésével. Egy olyan világban élünk, amely egyre instabilabbá és bizonytalanabbá válik, és a konfliktus veszélye sosincs messze. Az Önök miniszterelnökeként szeretném biztosítani Önöket arról, hogy a magyar kormány mindent megtesz a béke és a stabilitás fenntartása érdekében térségünkben és azon túl is. Hiszünk abban, hogy a konfliktusok megoldására, valamint polgáraink életének és megélhetésének védelmére nem a katonai erő, hanem a diplomáciai megoldások jelentik a megoldást.

Másodszor, el kell ismernem azokat a gazdasági kihívásokat, amelyekkel Magyarország és a világ többi része szembesül. A világjárvány mélyen érintette gazdaságunkat, inflációhoz és gazdasági bizonytalansághoz vezetett. A kormány proaktív intézkedéseket tesz e kihívások kezelésére és annak biztosítására, hogy a magyar embereket megvédje a válság legsúlyosabb hatásaitól. Azon dolgozunk, hogy diverzifikáljuk gazdaságunkat, új munkahelyeket teremtsünk, és növeljük a beruházásokat a kulcsfontosságú iparágakban.

Végezetül szeretnék kitérni az Európai Unió által Oroszországgal szemben a közelmúltban bevezetett szankciókra. Magyarország hisz abban, hogy minden országgal fontos a jó kapcsolatok fenntartása, és megértjük, hogy a szankciók szükséges részét képezik a nemzetközi közösségnek a béke és a stabilitás előmozdítására tett erőfeszítéseinek. Ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy amikor csak lehet, diplomáciai megoldásokat keressünk, és kerüljük az olyan intézkedéseket, amelyek a feszültséget fokozhatják és ártatlan embereknek árthatnak.

Végezetül szeretnék köszönetet mondani a magyar népnek azért a kitartásért és elszántságért, amellyel szembenézett ezekkel a kihívásokkal. Korábban is leküzdöttük a nehézségeket, és ezután is meg fogjuk tenni. Együtt szebb jövőt építünk országunk és a jövő nemzedékek számára.

Köszönöm.

Az évértékelők utóélete is jellemzően elég sablonos, a kormány hívei általában arra jutnak, hogy ez volt a legjobb és legőszintébb, történelemformáló erejű szónoklat Kossuth Lajos legendás ceglédi beszéde és/vagy a Martin Luther King-féle Van egy álmom óta, az ellenzék meg arra, hogy a főnöknek végképp elgurult a gyógyszere, és amit mondott, az nettó hazaárulás.

Most megspóroljuk ezeket a köröket is. Először is kértünk a ChatGPT-DeepL párostól egy biankó sajtóközleményt a beszédre reagálva, amit az ellenzék azonnal kiküldhet a hírügynökségeknek, amint elült a taps:

AZONNALI KÖZLÉSRE

Az ellenzék reagált a miniszterelnök évértékelő beszédére

Budapest, Magyarország – A politikai ellenzék ma közleményt adott ki, amelyben reagált a miniszterelnöknek az Unió helyzetéről szóló éves beszédére. Az [ellenzéki vezető neve] által megfogalmazott nyilatkozat kiemeli az ellenzék véleményét a miniszterelnök háborúval, inflációval és az EU Oroszországgal szembeni szankcióival kapcsolatos megjegyzéseiről.

„Bár értékeljük a miniszterelnök úr szavait a háború és az infláció kérdésében, úgy érezzük, hogy beszédéből hiányoztak azok a megvalósítható megoldások és konkrét tervek, amelyekre a magyar embereknek égető szükségük van” – fogalmazott [ellenzéki vezető neve]. „A háború kérdésében úgy gondoljuk, hogy a béke és a stabilitás fontosságának egyszerű kifejezése nem elegendő. A kormánynak proaktívan kell fellépnie a diplomácia és a béke előmozdítása érdekében.”

Az inflációval kapcsolatban az ellenzéki vezető hangsúlyozta, hogy a magyar emberek valódi gazdasági nehézségekkel küzdenek, és a kormány jelenlegi intézkedései nem elegendőek a kihívások kezelésére. „Olyan kormányra van szükségünk, amely bátor és határozott lépéseket tesz a munkahelyteremtés, a beruházások növelése és a gazdaság stabilizálása érdekében” – tette hozzá [ellenzéki vezető neve].

Végül az Oroszországgal szembeni uniós szankciók kérdésében az ellenzéki vezető bírálta a kormány következetlen álláspontját az EU-val kapcsolatban: „A magyar emberek olyan kormányt érdemelnek, amely világos és következetes a külpolitikájában, nem pedig olyat, amely hajlamos a megingásra és az álláspontjának megváltoztatására”.

A politikai ellenzék továbbra is elkötelezett amellett, hogy olyan vezetést és megoldásokat biztosítson, amelyekre Magyarországnak szüksége van az ország előtt álló kihívások kezeléséhez.

További információért forduljon [az ellenzéki szóvivő neve], [az ellenzéki szóvivő e-mail címe].

[Ellenzéki párt neve]

[Ellenzéki párt honlapja]

A következő körben egy kormánypárti lapnak írattunk egy elemzést, ami méltatja a beszédet és magát a miniszterelnököt:

A miniszterelnök legutóbbi évértékelő beszéde bizonyította kivételes vezetői képességét és azt, hogy a 21. század egyik legnagyobb politikusa. A beszéd jól előadott, lényegre törő volt, és olyan fontos témákat érintett, amelyek Magyarország és a világ polgárait nagyban foglalkoztatják.

Az egyik legfontosabb oka annak, hogy a miniszterelnököt a 21. század egyik legnagyobb politikusának tartják, a világ békéjének és stabilitásának előmozdítása iránti elkötelezettsége. Az üzenete, miszerint a diplomácia a legjobb módja a nemzetközi konfliktusok kezelésének, megmutatja vezetői képességét és stratégiai gondolkodását. Ez az álláspont nemcsak a magyar emberek számára fontos, hanem az egész világ számára, hiszen a béke és a biztonság elengedhetetlen a globális stabilitás szempontjából.

Az, hogy a miniszterelnök a gazdaságra és a munkahelyteremtésre helyezi a hangsúlyt, szintén kivételes vezetői képességét bizonyítja. A gazdaság diverzifikálására, új munkahelyek teremtésére és a kulcsfontosságú iparágakba történő beruházások növelésére irányuló terve pozitív hatással lesz a magyar polgárok életére, és hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez. Ez a terv bizonyítja a miniszterelnök elkötelezettségét a gazdaság javítása, valamint az ország stabilitásának és növekedésének biztosítása iránt.

Az Oroszországgal szembeni uniós szankciókkal kapcsolatos álláspontja is bizonyítja, hogy képes nehéz döntéseket hozni. A miniszterelnök elkötelezettsége a diplomáciai megoldások keresése mellett, ahelyett, hogy a feszültséget fokozó intézkedésekhez folyamodna, felelősségteljes és körültekintő megközelítés, amely megkülönbözteti őt más politikusoktól. Ez a hozzáállás hozzájárul a térség stabilitásának fenntartásához, és ezt a magyar emberek és a világ is értékelni fogja.

A miniszterelnök beszéde és politikusként tett cselekedetei bizonyítják feddhetetlenségét és elkötelezettségét a magyar emberek szolgálata iránt. Elkötelezettsége a béke, a gazdasági stabilitás és a felelős külpolitika mellett bizonyítja kivételes vezetői képességét és azt, hogy a 21. század egyik legnagyobb politikusa.

És hogy mindenki helyett elvégezzük a fáradságos szellemi munkát, írattunk az MI-vel pár univerzálisan használható facebookos kommentet is a beszédre, egyetértőt és elítélőt is:

„Teljesen csalódott voltam a miniszterelnök beszédében. Nem foglalkozott az ország előtt álló valódi problémákkal, ehelyett üres ígéreteket és retorikát tett.”

„A miniszterelnök cselekvésképtelensége a [beillesztendő téma] ügyében elfogadhatatlan. Az, hogy beszédében nem foglalkozott ezzel a kritikus kérdéssel, azt mutatja, hogy nincs kapcsolatban az emberek szükségleteivel.”

„A [beillesztendő téma] kapcsolatos intézkedései veszélyesek és károsak Magyarország polgáraira nézve. Itt az ideje a változásnak és egy új vezetőnek, hogy előremutasson.”

„A miniszterelnök beszéde igazán inspiráló volt! Valóban van víziója Magyarország jövőjéről, és igazi vezető a vezetők között.”

„Nagy hatással volt rám a miniszterelnök beszéde. Bölcsessége és előrelátása páratlan, és ő valóban egy látnok a szó minden értelmében.”

„A miniszterelnök elkötelezettsége a [beillesztendő téma] iránt a nagyságáról tanúskodik. Valóban szíve van az emberekért, és szenvedélyesen törekszik arra, hogy Magyarországot mindenki számára jobb hellyé tegye. Ő valóban korunk legnagyobb politikusa.”

Amellett, hogy remek szórakozás a ChatGPT-vel játszani, tanulságos is. Egészen világossá teszi például, hogy nem a grafikusoknak kell rettegniük, hogy elvesztik a munkájukat, hanem például a politikusok beszédíróinak, pr-osoknak – mert tényleg bámulatos, hogy milyen szépen és gördülékenyen tudja dagasztani a semmit a szövegíró MI.

Másrészt látványos az is, hogy a szövegek mennyire kulturáltak, visszafogottak, udvariasak. Ez persze nem véletlen, a ChatGPT fejlesztői nagyon figyelnek arra, hogy ne járjanak úgy, mint egy másik beszélgető robot, amit a Twitter népe rövid úton konkrét nácivá nevelt. A ChatGPT-től már hiába is kértem dühös kommentárt vagy propagandista szöveget, azonnal közölte, hogy ilyesmire nem hajlandó. Mindenesetre az MI szövegeiben nyoma sincs annak a verbális agressziónak, és úgy-ahogy palástolt gyűlöletnek, ami minden bizonnyal majd a valódi párjaikat fogja jellemezni.

1–0 a robotoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!