Agyba juttatott sejtek hozhatnak áttörést a Parkinson-kóros betegnek

2022. december 5. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Parkinson-kór új terápiája az őssejt-transzplantációt használva laborban növesztett idegsejtekkel helyettesíti a betegség által elpusztított sejteket. Ezeket utána közvetlenül az agyba juttatják, írja a Guardian.

Az új kezelést jövő év elején fogják először kipróbálni négy betegen Svédországból és négy betegen az Egyesült Királyságból. A vizsgálatok legalább két évig tartanak majd, mivel az esetleges mellékhatásokat is meg kell figyelni.

Amennyiben ezek kielégítően zajlanak, öt éven belül szélesebb körben is alkalmazhatják a módszert.

„Hosszú időbe telt, amíg idáig eljutottunk, de remélhetőleg a kísérletek eredményei azt jelentik, hogy néhány éven belül a Parkinson-kór standard kezeléseként kínálhatunk szövetátültetést” – mondta Roger Barker professzor, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

A Parkinson-kórt az váltja ki, hogy az agy dopaminellátását biztosító idegsejtek genetikai és környezeti tényezők kombinációja miatt elhalnak. A dopamin segíti az embert a mozgás irányításában. Ha a szintje csökken, az remegést, merevséget, depressziót és egyéb tüneteket okozhat, amelyek miatt a beteg akár kerekesszékben vagy ágyhoz kötve kénytelen élni az életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!