A Twitter mostantól nem szűri a koronavírussal kapcsolatos álhíreket

2022. november 30. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

November 23-a óta nem érvényesíti a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatással szembeni irányelveit a Twitter – írja a Guardian. A cég előre nem jelentette be a változást, éles szemű felhasználók viszont kiszúrták, hogy a közösségi platform online szabályzatában hétfőn egymondatos frissítés jelent meg:

„2022. november 23-i hatállyal a Twitter többé nem érvényesíti a Covid–19 félrevezető információkra vonatkozó irányelvét.”

Ez azt jelenti, hogy a cég a továbbiakban többek között nem távolítja el a Covid–19-vakcinák biztonságosságára vonatkozó hamis állításokat sem. A Twitter döntése miatt sok egészségügyi szakember aggodalmát fejezte ki, sőt többen arról írtak, a szabályozás felfüggesztése ártatlan emberéletekbe kerülhet. Így ugyanis újra zavartalanul kezdhetnek el terjedni az álhírek a vírusról, illetve a vakcinák biztonságosságáról és hatékonyságáról.

Vannak viszont olyanok is, akik üdvözölték a döntést: dr. Simone Gold – aki azzal vált ismertté, hogy a koronavírussal kapcsolatos álhírek egyik vezető terjesztője volt a platformon – azt írta, végre nem tudják elhallgattatni az embereket, ami „a szólásszabadság és az orvosi szabadság győzelme”.

A világjárvány kezdete óta az olyan platformok, mint a Twitter és a Facebook nehezen tudtak reagálni a vírusról, annak eredetéről és az arra adott válaszlépésekről szóló félretájékoztatás áradatára. A 2020 januárjában életbe lépett irányelv értelmében a Twitter megtiltotta a Covid–19-ről szóló hamis állítások közzétételét. Két év alatt több mint 11 000 fiókot függesztettek fel a szabályok megsértése miatt, és közel 100 000 tartalmat távolítottak el a platformról a Twitter legfrissebb számai szerint.

A félretájékoztatást tiltó szabályai ellenére viszont a Twitter folyamatosan küzdött a végrehajtással. A házi gyógymódokról vagy vakcinákról szóló hamis állításokat tartalmazó posztokkal továbbra is lehetett például találkozni.

Musk, aki korábban maga is terjesztett koronavírussal kapcsolatos félinformációkat a Twitteren, már a cég megvételekor jelezte, hogy a platform számos korábbi, a félretájékoztatás elleni küzdelmet szolgáló szabályát szeretné visszavonni.

A világ leggazdagabb embere, Elon Musk hosszú hónapokig tartó vita után 44 milliárd dollárért vette meg a Twittert, és azóta szinte nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg valamilyen hír kirúgásokról, felmondásokról, csődhelyzetről, botrányokról. Minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!