Lelépett a Zuckerberg metaverzumos álmainak középpontjában álló platform vezetője

2022. augusztus 27. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt szűk egy évben teljesen egyértelművé vált, hogy mások mellett Mark Zuckerberg cége, a Meta is teljes erőbedobással kergeti a metaverzumos délibábot, ennek a törekvésnek a középpontjában pedig a három éve bejelentett, Horizon nevű virtuális valóságra épülő platform, a Horizon áll. Az úton viszont azért vannak bukkanók, most éppen a Horizonért felelős alelnök, Vivek Sharma jelentette be, hogy távozik a cégtől – írja a Verge.

A Meta szóvivője, Bryan Pope megerősítette, hogy Sharma távozik a cégtől. Azt is hozzátette, hogy rendkívül hálásak a munkájáért, és minden jót kívánnak neki. Pope szerint a férfi vezetésével a Horizonnál egy nagyon ambiciózus csapat jött létre, de ez még csak a kezdet, és azt is hozzátette, hogy a Metánál láthatóan továbbra is nagyszerű vezetőket képeznek. Sharma korábban a Facebook Gamingért és a Marketplace-ért is felelt, mielőtt tavaly a Horizon élére került volna, szóval valóban komoly renomét szedett össze a cégnél, most viszont valami teljesen másba vágja majd a fejszéjét.

Sharma egyébként meglehetősen érdekes időszakban távozott a cégtől, nem is csak azért, mert a metaverzumhoz általános szkepticizmussal áll a legtöbb ember, hanem azért is, mert a Horizon az elmúlt héten tényleg közröhej tárgyává vált. A Meta múlt héten jelentette be, hogy a Horizon Worlds nevű virtuális világ (videójáték? proto-metaverzum? hülyeség?) Franciaországban és Spanyolországban is elindul majd, Mark Zuckerberg viszont egy olyan képpel illusztrálta az egészet, amitől még a metaverzumos projekt legelvakultabb rajongóiban is kételyek merülhettek fel, hogy érdemes volt-e dollármilliárdokat költeni erre. Ahogy a Verge is kiemelte, Zuckerberg később mutatott pár sokkal szebb képet a Horizon Worldsből, beleértve ebbe egy sokkal részletesebb avatárt is, de ezen a ponton ez már nem sokat számított.

Persze sem Zuckerberg elbaltázott bejelentése, sem pedig Sharma távozása nem jelentik a projekt végét, olyannyira nem, hogy éppen a napokban jelentettek be egy új VR-szemüveg októberi megjelenését. Az is kiderült, hogy végre nem fog Facebook-fiók kelleni ahhoz, hogy az ember használhassa a több százezres Quest-szemüvegét, ami tényleg komoly előrelépés, hiszen a Facebook tavalyi leállásakor is kiderült, hogy egy hiba simán papírnehezéket csinálhat belőlük. És persze az is elég visszás volt, hogy ha a Facebooknál úgy ítélték meg, hogy valaki megsértette a közösségi alapelveiket, akkor simán kizárhatták az illetőt a VR-szemüvegének használatából is.

Az viszont biztos, hogy a rengeteg marketinges szöveg és a varázslatos jövőképek ellenére egyelőre a Facebooknál sem hasít a metaverzumos-virtuális valóságos álom, a Reality Labs például az előző negyedévben 2,8 milliárdos veszteséget hozott össze. Mark Zuckerberg tavaly októberben tette egyértelművé, hogy az úgynevezett metaverzumban látja a Facebook jövőjét, de a látványos techdemókon túl nem igazán derült ki, hogy ez pontosan hogy fog megvalósulni, vagy egyáltalán mi értelme lesz. Erről, illetve arról, hogy mi az a metaverzum, és miért lett bele hirtelen szerelmes az összes milliárdos tech-óriáscég, részletesen ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!