A megfizethető iPhone-ra most már igazán ráférne egy nagyobb ráncfelvarrás

2022. április 14. – 23:29

A megfizethető iPhone-ra most már igazán ráférne egy nagyobb ráncfelvarrás
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenegy éve már annak, hogy a Samsung megágyazott a gigantikus telefonok uralmának, az pedig ennyi idő után sem látszik, hogy hol lesz ennek a vége. Sokat elmond erről az, hogy míg a trendet tulajdonképpen elindító első Note 5,3 colos kijelzője akkoriban kuriózum volt, ma már a 6,1 colos S22 kellemesen kompaktnak számít. Persze ahogy az a Samsung legutóbbi csúcskészülékéből is látszik,

egyre több gyártó eszmél rá arra, hogy a kis telefonok nem okvetlenül rosszak, sőt vannak, akik éppen ezeket keresik az óriási kijelzők helyett.

Az Apple a maga részéről már rég felismerte ezt, amikor az iPhone 6 megjelenése után sokan visszasírták az előző modell 4 colos kijelzőjét. Így született meg az első iPhone SE, ami gyorsan közönségkedvenc lett, ahogy négy évvel később a 4,7 colos utódja is. A 2020-as SE ugyan alaposan megnőtt, de még mindig messze elmaradt az elmúlt évek telefonszörnyeitől, emellett pedig tényleg remekül is sikerült. Egy hét nyomkodás után ezt a 2022-es modellről is el lehet mondani, de összességében talán jobban jártunk volna, ha az Apple máshová helyezi a hangsúlyokat.

Az elmúlt időszak legjobb csúcstelefonjairól rendre el lehetett mondani, hogy a legjobb tulajdonságuk az, hogy csak finomhangolták és tökéletesítették az egy évvel korábbi dizájnt, nem pedig fenekestül felforgatták azt. A Galaxy S22-es széria és az iPhone 13 is ebbe a kategóriába tartozott, így akik megvették az előző modellt, azoknak sok értelme nem volt váltani, akik viszont régebb óta gondolkodtak már egy új telefonon, azok végső soron jól jártak azzal, hogy vártak egy évet. Elsőre azt hinné az ember, hogy az új SE is ilyen, de ebben az esetben ezt nem igazán lehet kijelenteni.

A 2022-es SE egy olyan telefon, aminél tényleg teljesen felesleges végigzongorázni a megszokott köröket arról, hogy mi változott és mi maradt ugyanolyan. Egyszerűen azért, mert nagyítóval kell keresgélni a különbségeket a két évvel ezelőtti modellhez képest. A két telefon külsőre ugyanúgy néz ki, egy rakás paraméterében tökéletesen megegyezik, az egyetlen változás, hogy 4 egész grammal könnyebb lett a telefon. A kijelző például továbbra is egy 60 hertzes LCD-panel, hátul pedig ugyanaz a 12 megapixeles lencse árválkodik, amit már az előd is az iPhone 8-tól örökölt.

Ránézésre nem igazán van különbség, balra a régi, jobbra pedig az új SE – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Ránézésre nem igazán van különbség, balra a régi, jobbra pedig az új SE – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Vannak persze a súlynál látványosabb újdonságok is, az élen az Apple legújabb rendszercsipjével, az A15-tel, ami az iPhone 13-ban is ketyeg, de érdemes megemlíteni azt is, hogy 3 helyett itt már 4 gigabájt memóriát kapunk, az aksi pedig kicsivel nagyobb lett, 2018 milliamperórásra cserélték az 1821-es telepet. Így tehát igazságtalanság lenne felróni a telefonnak, hogy nem fejlődött semmit, és azt is hozzá lehet tenni, hogy minek is fejlődjön, mikor már az előző modell is elég jó volt. Pláne úgy, hogy 180 ezer forintba került.

Abban viszont egyáltalán nem vagyok biztos, hogy ezek az újítások a gyakorlatban számítanak bármit is.

Az A15 egy rendkívül erős, jól sikerült processzor, és jól is hangzik, hogy megint a legújabb lapka került az olcsó iPhone-ba, de a mindennapi használat során az égvilágon semmilyen különbséget nem vettem észre az új SE és a két évvel ezelőtti között. Az erősebb processzorral persze megérkezett az 5G, és az üzemidő is nőtt, de előbbi egyelőre nem sok embert érdekel, utóbbi meg nem akkora változás, hogy felkapja rá a fejét az ember. Az idei SE papíron két órával bírja tovább, mint az elődje, de lényegében maradt ott, ahol volt: reggeltől estig ki lehet vele húzni, ha nem nyüstöljük állandóan, de nem kell nagy erőfeszítéseket tenni, hogy a nap végére kényelmetlenül közel kerüljön a lemerüléshez.

Ahogy fentebb is írtuk, a kamera papíron szintén jobb lett az új processzor miatt, még úgy is, hogy továbbra sincs benne éjszakai mód, ez pedig ránézésre tényleg így is van. Dacára annak, hogy a legtöbb versenytársával ellentétben az SE-nek egyetlen lencsével kell megoldania a fotózást, meglepően jó képeket lehetett vele fotózni eddig is, az A15-ös lapka miatt pedig most még több szoftveres megoldást tud bevetni a telefon. A különbség nem drámai, de azért észrevehető, hogy az újabb SE valamivel élénkebb, élesebb képeket készít:

Az első és a harmadik kép a 2020-as SE-vel készült, a második és a negyedik a 2022-essel – Fotó: Flachner Balázs / Telex Az első és a harmadik kép a 2020-as SE-vel készült, a második és a negyedik a 2022-essel – Fotó: Flachner Balázs / Telex
Az első és a harmadik kép a 2020-as SE-vel készült, a második és a negyedik a 2022-essel – Fotó: Flachner Balázs / Telex Az első és a harmadik kép a 2020-as SE-vel készült, a második és a negyedik a 2022-essel – Fotó: Flachner Balázs / Telex
Az első és a harmadik kép a 2020-as SE-vel készült, a második és a negyedik a 2022-essel – Fotó: Flachner Balázs / Telex

A 2022-es iPhone SE egy remek telefon, minden megvan benne, ami miatt szeretni lehetett az elődjét, sőt, néhány helyen még javulni is tudott. Másrészt viszont ha az Apple marad a még mindig kifejezetten erősnek számító A13-as lapkánál, és ugyanilyen áron inkább egy ultraszéles lencsével, nagyobb felbontású OLED-kijelzővel, még nagyobb aksival vagy akár az öregedő dizájn áttervezésével próbálja meg vonzóbbá tenni ezt a telefont, valószínűleg sokkal jobb is lehetne. Persze ebben a formájában is bőven van miért kardoskodni mellette, de házon belül is annyi riválisa van, hogy nagyon specifikus igényekkel kell rendelkeznie az embernek, hogy pont erre essen a választása:

  • a 25 ezer forinttal olcsóbban kapható 2020-as SE például továbbra is jobb választásnak tűnik, de a valamivel nagyobb és drágább, viszont sokkal több funkcióval rendelkező 12 Mini is komoly versenytársként jelenik meg;
  • ha csak a kompakt méret a lényeg, nem pedig az ár, akkor a 13 Mini is keresztbe tehet ennek a telefonnak,
  • az androidos piacra áttérve pedig az Asus tavalyi csúcsmobilját, az ugyancsak kis(ebb) méretű Zenfone 8-at is hozzá lehet csapni a listához, mert a 128 gigás modellhez képest ezért sem kell sokkal többet kifizetni.

A fentiek fényében nem tűnik meglepőnek, hogy az SE a jelek szerint a piacon sem fog akkorát tarolni. Az elemzők korábban 25-30 millió eladott példánnyal számoltak, az Apple-ös körökben elég megbízhatónak számító Ming Csi-kuo egy héttel a megjelenés után már arról írt, hogy a telefonra kisebb a kereslet, és 10 millióval csökkentette a saját prognózisát, ami elég komoly érvágásnak tűnik. Persze ha 15 milliót ad el idén az Apple ebből a telefonból, azt sem lehet majd kudarcnak mondani, az azonban egyértelműnek tűnik, hogy el kell gondolkodniuk az SE jövőjén. Pláne úgy, hogy a pletykák szerint idén elhagyják a rendre alulteljesítő Mini modellt a fő szériából, így ez maradhat az egyetlen kompakt telefonjuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!