Emlékérmét kap Karikó Katalin és három tudóstársa az mRNS-technika feltalálásáért

2022. március 10. – 08:55

Emlékérmét kap Karikó Katalin és három tudóstársa az mRNS-technika feltalálásáért
Forrás: Magyar Közlöny

Másolás

Vágólapra másolva

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán bejelentette, hogy emlékérmét bocsát ki az MNB az „mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány” nyomán, vagyis újabb formában emlékeznek meg az mRNS-technikát feltaláló Karikó Katalinról és három tudóstársáról – derült ki a szerdai Magyar Közlönyből.

A Magyar Nemzeti Bank kétféle emlékérmét bocsát majd ki a Közlöny szerint, az egyik 15 ezer forintos címletű lesz és 925 ezrelékes finomságú ezüstből készítik, míg a másik, 3 ezer forintos névértékű érméhez réz-nikkel ötvözetet használnak 75-25-ös arányban. Ezen túl az érmék megegyeznek egymással, vagyis mindkét esetben egy csúcsára állított négyzetről van szó, melynek egyik felén két stilizált mRNS spirál látható, a másikon pedig egy nukleozid módosított mRNS lipid nanopartikula ábrázolása látható, balra kinagyított mRNS spirálokkal.

A hátlap szélén olvasható a tudósok neve is, sorrendben Karikó Katalin, Ian MacLachlan, Pardi Norbert és Drew Weissman.

Az ezüst emlékérméből 10 ezer, a másikból pedig 15 ezer darab készíthető. Karikó Katalin az elmúlt időszakban már több mint 70 tudományos elismerést kapott, legutóbb egy durván egymilliárd forintnak megfelelő összeggel járó díjat vett át Vietnámban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!