Karikó Katalin most egy egymilliárd forintos díjat kapott a felfedezéséért

2022. január 20. – 22:42

Másolás

Vágólapra másolva

Karikó Katalin ezúttal Vietnámban vett át egy nagy tudományos díjat kutatótársaival az mRNS-technika feltalálásáért. A VinFuture Grand Prize elismeréssel 3 millió amerikai dollár jár, ez forintban nem egész egymilliárd.

Karikó Katalin decemberben a Magyar Tudományos Akadémián, a Bolyai-díj ünnepélyes átadásán beszélt arról, hogy legjobb tudomása szerint idáig úgy hetven tudományos díjat kapott, bár ezek többségét még nem volt ideje átvenni – következő fél éve jelentős részben ezzel fog telni. Mint mondta, otthon, Philadelphiában ki kellett pakolni a szekrényt, amiben idáig a kísérleti jegyzőkönyveit tartotta, és a férje éppen átépíti a bútort, hogy legyen helyük a díjaknak.

A VinFuture Grand Prize kitüntetést, a 3 millió amerikai dollárral együtt járó díjat most először adták át, azt Karikó Drew Weissmannal és Pieter Rutter Cullisszal megosztva kapta. A hanoi operaházában csütörtök este tartott ünnepséget a vietnámi tévé mellett többek között a CNBC, a CNN és az Euronews is közvetítette.

A díjátadó ceremónián a vietnámi elismerésért elsőként köszönetet mondó Karikó Katalin azt is elmesélte, hogy már diákkorában sokat hallott a délkelet-ázsiai országról, mert a szegedi egyetem biológus szakjára együtt járt két vietnámi hallgatóval. Mint mondta, ez a diákkori kapcsolat még ma is él: a két egykori szegedi egyetemista, Huong és Yen a díjátadó ceremónia előtt, Hanoiban találkozott és szelfizett a világhíressé lett egykori magyar csoporttárssal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!