A NASA 2031 januárjában tervezi nyugdíjazni a Nemzetközi Űrállomást

2022. február 2. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA tervei szerint 2031 januárjában vonják ki a forgalomból a jelenleg 408 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomást (ISS). Az amerikai űrhivatal a Csendes-óceán déli részén lévő űrtemetőt szánja az űrállomás végső nyughelyének – írja a Sky News.

A NASA közzétette a Nemzetközi Űrállomás jövőjére vonatkozó terveit, amelyek szerint az ISS-t 2031 januárjában akarják levenni a Föld körüli pályájáról, ami után a Csendes-óceánban lévő űrtemetőbe süllyesztik. A 4000 méter mélyen, az óceán fenekén lévő Nemo-pontról ebben a cikkben írtunk bővebben. Korábban a Mir űrállomást is itt süllyesztették el.

Joe Biden amerikai elnök tavaly decemberben kötelezettséget vállalt az ISS 2030-ig való további üzemeltetésére. A Nemzetközi Űrállomás több mint 20 éve „a békés nemzetközi tudományos együttműködés” szimbóluma, ami az évtized végéig valamennyi küldetési célját teljesíteni fogja – mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

A Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozóz orosz Nauka mudul 2021. július 29-én – Fotó: OLEG NOVITSKY / AFP or licensors
A Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozóz orosz Nauka mudul 2021. július 29-én – Fotó: OLEG NOVITSKY / AFP or licensors

Az amerikai űrhivatalnál arra számítanak, hogy az űrkutatás jövője a kereskedelmi céllal üzemeltetett űrplatformoké lesz. A 2030-as évek elejére legalább két, de elképzelhető, hogy még több NASA-asztronauta számára akarnak legénységi időt vásárolni a kereskedelmi űrállomások fedélzetén. Több cég, köztük a Jeff Bezos tulajdonában lévő Blue Origin is saját űrállomás építését és Föld körüli pályára állítását tervezi.

A Blue Origin tavaly év végén jelentette be, hogy a Boeing közreműködésével már tervezik a saját űrállomásukat, amely az Orbital Reef nevet fogja viselni. A NASA-tól 130 millió dollárt kaptak ennek fejlesztésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!