Jeff Bezos cége 130 millió dollárt kapott a NASA-tól űrállomás-fejlesztésre

2021. december 3. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Kereskedelmi űrállomás fejlesztésére adott pénzt a NASA három amerikai magáncégnek: Jeff Bezosnak, az Amazon alapítójának Blue Origin nevű cége 130 millió dollárt (41,8 milliárd forintot), a texasi Nanoracks 160 millió dollárt (51,5 milliárd forintot), a virginiai Northrop Grumman pedig 125,6 millió dollárt (40,4 milliárd forintot) kap – közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

A NASA a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) más platformokra kíván váltani ,és ezáltal állandó amerikai jelenlétet biztosítani földközeli pályán.

„Mivel már működnek földközeli pályára szállító kereskedelmi cégek, partneri kapcsolatra lépünk amerikai cégekkel, hogy fejlesszenek ki olyan űrállomásokat, amelyeket az emberek meglátogathatnak, ott élhetnek, dolgozhatnak. Ezáltal lehetővé téve a NASA számára, hogy utat törjön az űrben az emberiség javára, miközben támogatja az űrbéli kereskedelmi aktivitást is” – mondta Bill Nelson, a NASA vezetője.

A Blue Origin néhány hete jelentette be, hogy saját űrállomáson dolgozik a Boeing közreműködésével, az állomás az Orbital Reef nevet fogja viselni. A Blue Origin nemrég vesztett el egy pert a NASA ellen, amit azért indítottak, mert nem ők nyerték meg a következő holdi landolóegység kifejlesztését. A pályázatot áprilisban Elon Musk SpaceX-e nyerte.

A jelenlegi legnagyobb és legrégebb óta üzemelő űrállomás az ISS, melyet a NASA és más partnerügynökségek üzemeltetnek. 2000 óta folyamatosan élnek itt asztronauták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől