Bezos vesztett, Musk cége építheti a NASA-nak a következő holdraszállás landolóegységét

2021. november 4. – 19:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jeff Bezos cége, a Blue Origin elvesztette a pert a NASA ellen, amit azért indítottak, mert nem ők nyerték meg a következő holdi landolóegység kifejlesztését – írja a Verge. A NASA az Artemis-program keretében újra amerikai űrhajósokat akar a Holdra küldeni, és ehhez szükség van egy új leszállóegységre. A pályázatot áprilisban Elon Musk SpaceX-e nyerte.

Ahogy korábban írtuk, az Artemis-program több sebből vérzik, a leszállóegység hiánya egyelőre csak az egyik akadály. A legnagyobb talán a források hiánya, ugyanis a NASA hiába kért több mint 3 milliárd dollárt a Kongresszustól az űrprogramra, csak 850 milliót kaptak. Így hiába tervezték azt, hogy két cég együtt nyeri majd el a landolóegység fejlesztését, végül a legalacsonyabb árajánlatot adó SpaceX nyert.

Április óta a Blue Origin több fronton is támadta a döntést. Próbáltak fellebbezni a kormányzati döntéseket felülvizsgáló szerven keresztül, ami szintén sikertelen volt, majd megpróbáltak a SpaceX 2,9 milliárdos ára mellé licitálni: Bezos egy levélben azt írta Bill Nelsonnak, NASA első emberének, hogy hajlandóan akár 2 milliárdot is engedni az eredeti 5,9 milliárd dolláros árból, csak had építhessen landolóegységet. Mikor ez se jött be, a Blue Origin beperelte a NASA-t.

Az ítélkező bíró elutasította a vállalat követeléseit, de még nem ismert az ítélet teljes szövege, mert november 14-ig a felek kérvényezhetik az iratok egyes részleteinek titkosítását. A NASA biztosította a vesztes céget, hogy lesz még lehetőség arra, hogy magánvállalatok beszálljanak az Artemis-programba.

Elon Musk a Twitterén megszokott komolysággal reagált a hírre, hogy a cége végre elkezdhet dolgozni a fejlesztésen (ugyanis a fellebbezés és a per miatt nem volt biztos a pályázat sorsa).

A Blue Origin közleménye szerint továbbra is elhivatottak a projekt mellett, és ugyan nem sikerült megnyerni a pályázatot, de több szerződésük is van a NASA-val, így részt vesznek az Artemis-programban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!