Bemutatták az összes új laptopot, processzort és videokártyát, amit senki nem tud majd megvenni idén

2022. január 4. – 21:22

Bemutatták az összes új laptopot, processzort és videokártyát, amit senki nem tud majd megvenni idén
Kedden hivatalosan is bemutatkozott az RTX 3090 Ti. Forrás: Nvidia

Másolás

Vágólapra másolva

Jeff Fisher, az Nvidia helyettes ügyvezető igazgatója nem egészen egy évvel ezelőtt, a 2021-es, virtuális CES-en némileg meglepő módon bocsánatkéréssel kezdte a gyártó szokásos bemutatóját, miután hónapok óta nem lehetett megvenni az új videokártyáikat. A helyzet azóta sem lett jobb, hiába próbálták többféle módon is megoldani a problémát, a járvány okozta chiphiány pedig a processzorok elérhetőségére is hatással van. És lesz is, a legnagyobb piaci szereplők szerint idén, de lehet, hogy jövőre is velünk maradhat a probléma.

Ebben a helyzetben nem egyszerű optimistának maradni, pláne úgy, hogy az AMD, az Nvidia és az Intel tavalyi bejelentései sem sokat segítettek a helyzeten – elég csak a megfizethetőnek szánt RTX 3060-ra gondolni, amit éppen közel 400 ezer forintért lehet megvenni –, de ettől még természetesen idén is megpróbálták lenyűgözni az embereket a Las Vegas-i CES-en. Összefoglaló a három gyártó bemutatóiról az idei CES nulladik napján, ahol olcsó(bbnak szánt) videokártyákat mutattak be, az AMD és az Intel megint egymásnak feszültek az eddigi legjobb mobil processzorokkal, és egy rakás érdekes szoftveres megoldás is feltűnt, aminek a játékosok mellett a 3D modellezők és az autonóm járművek rajongói is örülhettek.

Az AMD idén is a gamer laptopokra fogadott

Az AMD a tavalyi CES-en is rengeteget foglalkozott a gémer laptopokba szánt mobil processzorokkal, a Ryzen 5000-es széria pedig jól is sikerült. Így nem meglepő, hogy Lisa Su, az AMD vezérigazgatója idén elmondta, hogy sosem volt még akkora a gyártó piaci részesedése a mobil processzorok piacán, mint tavaly, és az sem váratlan, hogy a bemutató nagy részét idén is ezek tették ki. Azt eddig is lehetett tudni, hogy hamarosan érkezik a Ryzen 6000, de most hivatalosan is bemutatkozott, és természetesen még jobb teljesítményre lehet számítani tőle.

A gyártó új mobil processzorai 6 nanométeres technológiával készülnek, a Zen 3+ architektúrát pedig a 2020-ban megjelent Radeon-videokártyákból ismert RDNA 2-vel ötvözik. A legerősebb modell 5 GHz-es órajelre lesz képes, a processzorral szerelt laptopok akár 24 óráig is bírják majd töltés nélkül, az új architektúrával megtámogatott integrált GPU-val együtt pedig Full HD-ban elvileg nem is fog kelleni dedikált videokártya ahhoz, hogy akár egy ultrakönnyű laptopon is kényelmesen tudjunk játszani. Vagy olyan munkát végezni, amihez alapesetben dedikált videokártya is kéne, mert hát ezeket a gépeket talán erre használják a legtöbben.

Az AMD ennek ellenére főként játékokkal promózta a dolgot, és azt is hozzátették, hogy az új lapkák a hardveres sugárkövetésre is képesek lesznek, ami nagyon jól hangzik, de gyakorlati haszna nem biztos, hogy van.

A Ryzen 6000-es processzorokkal szerelt laptopok februárban már meg is érkeznek a boltokba, úgyhogy hamarosan ki is lehet próbálni őket. Az AMD emellett mobil videokártyákat is bemutatott: a Radeon RX 6000S szériát kifejezetten a vékony, könnyű laptopokba szánják, a kibővített M széria pedig továbbra is ott lesz azoknak, akik a teljesítmény érdekében szívesen hurcolják azt a pár plusz kilót. Ennél egy fokkal érdekesebbnek tűnt az AMD másik videokártyás bejelentése, megmutatták ugyanis a hamarosan debütáló, szuperolcsó Radeon RX 6500XT-t, ami leginkább az Nvidia GTX 1650-nel, illetve az AMD RX 570-es kártyákat lenne hivatott leváltani.

A 6500XT a gyártó mérései szerint Full HD-ban, magas grafikai beállítások mellett legalább 20, de akár majdnem 50 százalékkal több fps-t is tud a két konkurensnél, ami kétségtelenül jól hangzik egy 200 dolláros, vagyis átszámítva 64 ezer, ÁFA-val együtt durván 81 ezer forintos kártyánál. Az elmúlt bő egy év alapján viszont nem valószínű, hogy ez a kártya a gyakorlatban is ennyibe fog majd kerülni, pláne úgy, hogy éppen a GTX 1650-et is 135 ezer forintért lehet megvenni. A bemutató végén aztán szó esett a Zen 4-es asztali Ryzen-processzorokról is, ezekről egyelőre annyi derült ki, hogy az előző generációval ellentétben 5 nm-es technológiával készülnek, az eddigi AM4-es foglalatot pedig az Intel által is használt LGA-ra cserélték. A teljesítmény állítólag fantasztikus lesz, de ezt egyelőre csak egy ezen futó Halo Infinite meccs bizonyítja, úgyhogy a pontosabb adatokra várni kell még egy kicsit.

Processzoreső az Intelnél, Dávid és Góliát az Nvidiánál

Miután az AMD idén is kijelentette, hogy megcsinálta minden idők legjobb mobil processzorát, természetesen az Intelnek is vissza kellett vágnia az utóbbi években egyre erősebb riválisának, a gyártó pedig nem is várt sokáig ezzel. A gyártó a saját bemutatóján bejelentette a legújabb, 12. generációs Alder Lake processzorait, amik tavaly ősszel érkeztek meg az asztali pécékbe, és nemcsak megszorongatták, hanem meg is verték az AMD saját csúcslapkáját. Most ez a család jött el a laptopokba is, a most bejelentett csúcsmodellt, a Core i9-12900HK-t pedig (és ezen nyilván senki nem fog meglepődni) a valaha volt leggyorsabb mobil processzorként írták le.

Ez azt jelenti, hogy az Intel nemcsak abban biztos, hogy az AMD csúcslapkáját el tudja verni, hanem abban is, hogy az Apple utóbbi időben többek közt általunk is agyondicsért M1 Pro és M1 Max lapkáit is lekörözi majd, ami mindenképpen érdekes kijelentés. A gyártó mindenesetre ezt állítja, és az egyedi dizájn mellett azzal támasztja alá, hogy az i9-12900HK akár 5 GHz-es órajelre is képes. Persze ezt a Ryzen 6000-széria legerősebb tagja is tudja, ami ráadásul papíron az akkumulátort is jobban kíméli majd, szóval az igazságra valószínűleg várni kell még kicsit.

A gyártó emellett egy rakás más processzort is bemutatott – huszonnyolcat, hogy pontosak legyünk –, a videokártyáikról viszont egyelőre csak érintőlegesen beszéltek, pedig a legtöbben valószínűleg ezt várták a keddi bemutatótól. Az kiderült, hogy már több ezzel szerelt laptopot is beterveztek, de ezekre még várni kell egy kicsit. Némi kapaszkodó persze már van ezekkel kapcsolatban: nagyon úgy néz ki, hogy a gyártó Arc A380 nevű kártyája nagyjából az Nvidia GTX 1650 Super szintjén lesz majd, kicsit lemaradva a Radeon RX 580-tól, de mivel a technikai paramétereket és az árat egyelőre homály fedi, nem tudni, hogy ez tényleg így lesz-e.

Az viszont kiderült, hogy az Nvidia tavaly után idén is előáll egy olcsó videokártyával, sőt, ezúttal még alacsonyabbra megy teljesítményben és árban is. A gyártó a tavalyi CES-en az RTX 3060-at mutatta be, idén pedig az RTX 3050 volt a soros, ami eddig csak laptopokban volt elérhető. Ez a kártya a jelek szerint a zökkenőmentes Full HD/60 fps-t célozza meg, és elméletben most már tényleg mindenkinek elhozhatja a sugárkövetést, mert 250 dollárt, vagyis kb. 80 ezer forintot kérnek majd érte. Abból kiindulva viszont, hogy a nemrég felújítva megint piacra dobott RTX 2060-at a „megjelenésekor” meg sem lehetett venni, azóta pedig sokszoros áron adják – nem kis részben azért, mert kiderült, hogy konkrétan jobban járnak vele a bányászok, mint a szoftveresen limitált RTX 3060-as kártyákkal –, nehéz elképzelni, hogy ezt a kártyát néhány embertől eltekintve bárki is meg tudja majd venni ennyiért.

Az Nvidia az RTX 3050 Dávidja mellé aztán megmutatta Góliátot is az RTX 3090 Ti képében, és bár egyelőre nem derült ki róla túl sok minden, az egyértelmű, hogy röhejesen erős lesz. Nem véletlenül hivatkoztak rá egy Doom-utalással BFGPU-ként (illetve valamiért 3090 tí áj helyett úgy, hogy 3090 táj). A gyártó bemutatóján emellett kiderült még, hogy a 3070 Ti és a 3080 Ti hamarosan laptopokba is megérkeznek majd, és mutogatták kicsit a mostantól bárki számára elérhető Omniverse nevű platformjukat, ami nagyon röviden összefoglalva a 3D modellezőket segíti a közös munkában, illetve abban, hogy egyetlen felületen tudjanak kezelni egy rakás különféle programból származó modellt, és egyéb dolgokat, amikre szükség van egy teljesen meganimált jelenet elkészítéséhez. Ja, és ahogy az Intelnél, úgy az Nvidiánál is előkerültek az autonóm járművek, amik alighanem egészen addig kötelező tartozékai lesznek a CES-nek, amíg mindenki ilyenekkel nem jár majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!