Magyar származású az ISS-t célzó történelmi privát űrmisszió egyik tagja

2021. december 30. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok mindenhol ott vannak vagy voltak, ezt tudhatjuk a történelemkönyvekből, és rövidesen egy újabb történelmi pillanatnál lesz ott magyar származású szereplő, Mark Pathy révén ugyanis magyar felmenőkkel rendelkező tagja is lesz az Axiom Space történelmi első küldetésének – az Ax-1 kódnevet viselő Axiom Mission 1 lesz az első teljesen privát út a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), 8 napig tart majd, és a SpaceX által gyártott Crew Dragon űrhajó viszi majd a legénységet az ISS-re. Minderre várhatóan 2022. február 28-án kerül sor.

A NASA által is jóváhagyott négyfős legénységet Michael López-Alegría, Larry Connor, Mark Pathy és Eytan Stibbe alkotják majd. Négyük közül López-Alegría komoly űrhajós tapasztalattal bír, húszéves pályafutása alatt összesen tíz űrsétát hajtott végre, és 215 napot töltött a világűrben, ahol 2007-ben járt utoljára, ő lesz a küldetés parancsnoka.

Az Ax-1 legénységének tagjai (balról jobbra): Larry Connor, Michael López-Alegríia, Mark Pathy és Eytan Stibbe
Az Ax-1 legénységének tagjai (balról jobbra): Larry Connor, Michael López-Alegríia, Mark Pathy és Eytan Stibbe

Mivel López-Alegría az Axiom alkalmazásában áll, ő nem fizet a történelmi űrutazásért, a küldetés pilótájának kinevezett Larry Connor viszont igen. Ő egy, az ingatlanszektorban, illetve fintech és non-profit területen tevékenykedő befektető. Mellettük két küldetés specialista segédkezik majd, egyikük az a kanadai befektető és filantróp Mark Pathy, aki egyrészt Kanada 11. űrhajósa lesz, másfelől magyar felmenőkkel rendelkezik. A családi szállítmányozó cégüket alapító nagyapja és annak testvére, Ladislav és Ernest Pathy Magyarországról vándoroltak ki.

A legénység negyedik tagja Eytan Stibbe üzletember lesz, aki korábban az izraeli légierő pilótája volt. A küldetés tagjai összesen 25 kísérletet végeznek majd el az ISS fedélzetén.

A texasi Axiom Space várhatóan még 2022 végén, vagy 2023 elején indíthatja majd el a második privát küldetését. A távolabbi terveik között szerepel a Nemzetközi Űrállomás leváltása egy privát űrállomással, de az Axiom neve onnan is ismerős lehet, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi bejelentése alapján ezzel a céggel juthat majd 2024-ben, vagy 2025-ben magyar űrhajós az űrbe.

Eredetileg egyébként Tom Cruise színész is az Ax-1 küldetés tagja lett volna, hogy filmet forgasson az űrben, ám ezt a tervet végül halasztani kellett, így az orosz filmipar be tudta előzni Hollywoodot a világ első űrbéli játékfilmforgatásával. Cruise és rendezőpartnere, Doug Liman várhatóan a már említett Ax-2 küldetéssel juthat fel az űrbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!