Szó szerint az űrkorszakba lép a filmipar – az oroszok lenyomják Hollywoodot

2021. október 5. – 04:50

frissítve

Szó szerint az űrkorszakba lép a filmipar – az oroszok lenyomják Hollywoodot
Klim Sipenko (b) és Julija Pereszild (j) a történelmi űrbéli forgatásra készülve – Fotó: Kirill Kallinikov / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az első műhold, az első kutya, az első férfi és az első nő után újabb űrügyi mérföldkövet zsebelhet be Oroszország, ha ugyanis minden jól megy, pár órán belül, egy bajkonuri fellövés után nem sokkal az első űrben forgatott játékfilm sikere is hozzájuk tartozik majd.

A küldetéssel a NASA és Hollywood koprodukcióját, azon belül is Tom Cruise titokzatos projektjét előzik be. Világos, hogy az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkoszmosz számára fontos cél volt megelőzni az amerikaiakat, mert a keddi kilövést úgy hozták össze, hogy jóval a NASA után jelentették be a saját filmprojektjüket, ráadásul úgy, hogy akkor még meg sem volt a kiválasztott szereplő. Ezek után komoly logisztika is kellett, hogy kijöjjön a személyzet rotációja a két, csak 11 napig maradó filmessel. Mivel az amerikai Mark Vande Hei és az orosz Pjotr Dubrov adták át nekik a visszatérő helyüket, a páros majdnem egy évet tölt majd az űrben – Vande Hei ezzel megdönti majd Scott Kelly 11 hónapos, megszakítás nélküli űrben töltött rekordját. (Az abszolút csúcs továbbra is a szovjet/orosz Valerij Poljakové, aki 1994-ben 437 nap 17 óra 58 percig, vagyis 14 hónapig tartózkodott megszakítás nélkül a Mir űrállomáson.

Visszatérve a filmre, az orosz választás végül a most 37 éves Julija Pereszildre esett, aki a rendező Klim Sipenko és a kozmonauta Anton Skaplerov társaságában utazik majd kedden a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol tíz napjuk lesz a forgatásra. Pereszild és Sipenko – aki a forgatás ideje alatt egyszerre lesz operatőr, világosító, hangmérnök és sminkes is – ezután egy a fellövéshez képest másik Szojuz-kapszulával, az ISS-en április óta tartózkodó Oleg Novicki társaságában tér majd vissza a Földre, Sipenko pedig marad az űrállomáson.

Maga a film, amit forgatnak, a Vizov (magyarul Kihívás) címet viseli, a történet egy része pedig abból áll, hogy egy orvost nagyon hirtelen fel kell lőni a Nemzetközi Űrállomásra, hogy ott megmentse egy kozmonauta életét. Pereszildnek a karakteréhez hasonlóan villámgyorsan kellett átesnie a kiképzésén, korábban semmiféle repülős, hogy nem hogy űrhajós kiképzése nem volt, így alig pár hónapja volt felkészülni az űrutazásra.

Mielőtt Pereszild és Sipenko elindultak volna Moszkvából a keddi kilövés előtti utolsó előkészületekre, mindketten arról beszéltek, reményeik szerint minden korábbinál látványosabban tudják majd bemutatni filmjükben a súlytalanságot.

„Az első két másodpercben félelmetes. Aztán lenyűgöző”

mondta Pereszild a mikrogravitációs kiképzésére alapozva. A közelgő űrrepülésre térve úgy fogalmazott, hogy nem fél, de a félelem amúgy is normális egy ilyen kilövés előtt.

Julija Pereszild lesz az első színész az űrben – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Julija Pereszild lesz az első színész az űrben – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Sipenko elmondta, hogy célja az volt, hogy egy hétköznapi ember, a Pereszild által alakított orvosnő szemszögéből elevenítse fel az űr élményét. A célja, hogy minden ember egy kicsit olyan legyen, mint a hősük, és hogy az ő alakításán keresztül éljék át az űrutazás érzését. Ebben a három orosz kozmonautának is fontos szerepe lesz.

Voltak már hasonlók

Mindenképpen a Kihívás lesz az első nagyjátékfilm, amit az űrben forgattak, de voltak már korábban is történelmi próbálkozások. Egyfelől az űrben elég sok felvétel készült már, főleg dokumentumfilmekhez, illetve tudományos megfigyelésekhez, de az Apollo-program során még élő közvetítés is volt a Hold felszínéről.

Érdemes megemlíteni a 2008-ban űrturistaként a Nemzetközi Űrállomásra jutó Richard Garriottot, aki Apogee of Fear (A félelem csúcspontja) címmel készített egy hétperces kisfilmet, amiben az asztronauták és kozmonauták próbálták ki magukat színészként. De egy 1984-es szovjet sci-fi-ben is felhasználtak több, kozmonauták által készített felvételeket.

Speed és hányáscsillapító

Persze maga a súlytalanság nem most jelenik meg először a különböző filmekben, korábban változatos technikákkal próbálkoztak másolni a mikrogravitációs helyzetet, hol számítógépes effektekkel, hol egyéb, komplexebb trükkökkel.

A Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise és Ed Harris főszereplésével készült Apollo 13 forgatása például egy kalandfilmnek is beillett volna az űrben játszódó jelenetek miatt. Ron Howard rendező ugyanis azt találta ki, hogy meglehetősen hosszú időre kibéreli azt az átalakított Boeing KC–135 Stratotanker légi utántöltő repülőgépet, amit kifejezetten arra a célra alkottak meg, hogy parabolapályán a földfelszín felé zuhanva a súlytalanság állapotával lehessen kísérletezni a belsejében. A dolog elsőre izgalmasnak hangzik, de valójában egyfajta rémálom lehetett.

Bacon 2019-ben, egy podcastben mesélt róla, hogy mivel csak nagyjából 25-28 másodpercig tartható zuhanás közben a súlytalansági állapot, minden egyes felszállás után nagyjából 40-szer ismételték meg a meredek emelkedés, majd zuhanás fázisokat, hogy minél több idejük legyen súlytalanság közben forgatni.

Ez persze egyszerre varázslatos és émelyítő érzés, aki esetleg ült már repülőn átstartolás közben, annak nem kell magyarázni, de az is elég jó közelítő hasonlat, hogy az ember folyamatosan fel- és leszáll, csak épp irtó meredek ívben. Na mármost, Steven Spielbergnek sikerült rábeszélnie a rendező Howardot, hogy amit csak lehet, a gép belsejében, zuhanás közben forgassanak le, százszor élethűbb lesz, mint ha digitális utómunkával eltüntetett huzalok segítségével repkednének a színészek. Paxton és Hanks imádta az ötletet, Bacon viszont nem volt annyira oda a dologért, de meg kellett csinálni – végül összesen 600-szor kerültek súlytalan állapotba.

„Hogy forgatni tudjunk, kaptunk egy kis gyógyszerkoktélt, ami két dologból állt. Az egyik egy irtó erős hányáscsillapító volt, csakhogy mivel attól elfárad az ember, adtak mellé még valamit, ami lényegében speed volt. Minden reggelt ezt szedtük, csak hogy forgatni tudjunk... Egy nap Hanks és Paxton kitalálták, hogy ők gyógyszer nélkül jönnek fel – végül nem hánytak, de utána egyszer sem jutott eszükbe, hogy ne szedjék be az adagjukat”

– emlékezett vissza Bacon.

Kevin Bacon (b), Tom Hanks (k) és Bill Paxton (j) az Apollo 13 forgatása közben – Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP
Kevin Bacon (b), Tom Hanks (k) és Bill Paxton (j) az Apollo 13 forgatása közben – Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Kevésbé emlékezetes megoldás szokott még lenni az utólag számítógéppel eltűntetett huzalozás, de szokták víz alatti körülményekkel is szimulálni a súlytalanságot.

Hemzsegni fognak a civilek az ISS-en

A kétfős orosz filmstáb röviddel azután megy fel a Nemzetközi Űrállomásra, hogy történelmi űrutazást hajtott végre a SpaceX jóvoltából az első, teljesen civil legénység, az Inspiration4. Ők ugyan nem az ISS-t vették célba, de a küldetésük jelzi, a civilek is kezdik meghódítani az űrt.

A közeljövőben, egészen pontosan decemberben a japán milliárdos, Maezava Juszaku és a videós producer Hirano Jozo mennek az ISS-re egy Szojuzzal, őket az orosz kozmonauta, Alekszandr Miszurkin segíti majd a küldetés során – ők az orosz filmesekhez hasonlóan 12 napot töltenek majd az űrállomáson.

Februárban a magyar űrprojektek egyikében is érdekelt Axiom Space Ax-1 névre hallgató küldetése juttat majd fel négy embert az ISS-re a SpaceX Crew Dragon kapszulájával. Hárman fizető űrturisták lesznek, melléjük a korábbi NASA-űrhajós, a jelenleg az Axiomnál dolgozó Michael López-Alegría kerül majd a kapszulába.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!