Biztonságosan véget ért a SpaceX civil űrutazása

2021. szeptember 19. – 07:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Biztonságosan az Atlanti-óceánba ereszkedett ejtőernyőkkel a SpaceX kizárólag amatőr űrhajósokat szállító Crew Dragon űrhajója, befejezve a háromnapos, Föld körüli missziót, amelyet Inspiration4-nek neveztek el (itt írtunk róla korábban).

Az űrhajó amerikai keleti parti idő szerint este 7 órakor szállt le, nem messze Floridától, csendes időben. A visszatérés is automatizált volt, mint az egész repülés. Ezután a tengerből hajóra emelték a Crew Dragont, és vidáman kiszállt belőle a négy űrhajós: Jared Isaacman, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski. A SpaceX mindezt élőben közvetítette a YouTube-on:

A képeken jól látszik, hogy az űrhajó külső felülete a visszatérés közben a súrlódási hőségtől megperzselődött. Az űrhajósoknak még a hajón orvosi vizsgálaton kellett átesniük, csak ezután szállították őket helikopterrel a Cape Canaveral-i űrközpontba.

Kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel most első alkalommal járt űrhajó Föld körüli pályán. A Crew Dragont szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről. 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás keringési pályájánál valamivel magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülte meg a Földet. Az űrhajósok nem csak szórakoztak, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeztek. Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix megbízásából, az ebből származó bevételekből egy amerikai gyermekkórházat fognak támogatni.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!