A csoki karbonlábnyoma magasabb, mint több tejterméké

2021. december 7. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Felére csökkenhet a kakaótermesztésre igazán alkalmas területek nagysága a klímaváltozás miatt a 2040–2070 közötti időszakra, miközben az elmúlt évtizedekben csak a kakaótermesztés miatt több millió hektár erdőt irtottak ki, jelentősen hozzájárulva ezzel a klímaválsághoz. A csoki karbonlábnyoma így magasabb, mint több tejterméké, de egyes számítások szerint akár a baromfiét is meghaladja – olvasható a Másfélfok klímavédelmi oldal legfrissebb elemzésében.

Kis Anna meteorológus, a földtudományok doktora (PhD), az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa cikkében azt írja, hogy a kakaó rendkívül kényes a klimatikus viszonyok megváltozására, a szimulációk szerint a kakaótermesztésre kevésbé alkalmas területek nagysága növekedhet, de az igazán alkalmasak csökkenni fognak.

A hőmérséklet- és csapadékváltozás eredményeként az aszálykockázat növekedése várható, így általánosságban csökkenni fog a kakaó számára alkalmas terület nagysága Elefántcsontparton és Ghánában is. Ha esetleg az ünnepi időszakban elhatalmasodna rajtunk a klímaszorongás, akkor érdemes lehet fair trade csokoládét választani a hagyományos helyett.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) nemrég közzétett jelentése szerint valószínűleg a 2015 és 2021 közötti hét év lesz a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebb hét év a Földön, és a WWF szerint is versenyt futunk az idővel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!