Meteorológiai Világszervezet: 2015-21 lesz a legmelegebb hét év a világon

2021. október 31. – 18:11

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg a 2015 és 2021 közötti hét év lesz a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebb hét év a Földön a Meteorológiai Világszervezetnek (WMO) a klíma állapotáról vasárnap közzétett jelentése szerint, írja az MTI.

A WMO 2021. évi állapotáról szóló előzetes jelentése az idei év első kilenc hónapjának adataira alapul.

Bár az év elejei La Nina jelenség átmenetileg hűtő hatása miatt 2021 várhatóan csak az 5-7. legmelegebb év lesz a feljegyzések kezdete óta, ez nem változtatja meg vagy fordítja vissza a növekvő hőmérsékletek hosszú távú trendjét – olvasható a jelentésben.

A tengerszint globális emelkedése 2013 óta felgyorsult és 2021-ben új magasságot ért el, párosulva az óceánok felmelegedésével és savasodásával.

A jelentés „a legfrissebb tudományos bizonyítékon alapulva megmutatja, miként változik a bolygónk a szemünk előtt. Az óceánok mélyétől a hegységek csúcsáig, az olvadó gleccserektől az állandó időjárási szélsőséges eseményekig az ökoszisztémák és a közösségek szerte a világon súlyosan érintettek. A glasgow-i klímakonferenciának fordulópontnak kell lennie az emberek és a bolygó számára” – idézte a WMO jelentése António Guterres ENSZ-főtitkárt.

„A tudósok világosan beszélnek a tényekről. Most a vezetőkön a sor, hogy ugyanolyan világosan cselekedjenek. Az ajtó nyitva áll, a megoldás megvan. Most kell cselekedni..., hogy biztosítsuk a jövőnket, megmentsük az emberiséget” – tette hozzá.

Vasárnap a G20-csoport, ami a 19 vezető gazdaság és az Európai Unió alkotta csoport, hétvégi római csúcstalálkozóján megállapodott, hogy az ipari forradalom előttihez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozzák az általános felmelegedést, írtuk korábban.

A WMO sajtóközleményét itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!