Kemenesi Gábor: Nem tudjuk, mikor tér vissza a szezonális influenza, de várhatóan újult erővel találhat majd ránk

2021. október 27. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn jelentette be, hogy a korábbi információkkal ellentétben tavalyhoz hasonlóan, idén is ingyen biztosítják az influenza elleni védőoltást. Az influenza az utóbbi időszakban a koronavírus-járvány mellett jelentősen visszaszorult, ám Kemenesi Gábor szerint ennek ellenére is érdemes lehet kihasználni ezt a lehetőséget. Mint írta, azt a szakértők sem tudják, hogy pontosan mikor tér vissza a szezonális influenza, ám azt igen, hogy várhatóan újult erővel találhat majd ránk.

A virológus a Facebookon írt rövid összefoglalót arról, hogy miért beszél megint minden szakember az influenzáról, dacára annak, hogy az egyébként globálisan évi 300-600 ezer ember életét követelő szezonális betegség a járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán gyakorlatilag eltűnt, jelenleg nagyrészt trópusi régókban fennmaradt terjedési láncolatokban vegetál. Mint írta, a szezonális influenza alapvetően a globális világ embermozgásainak hátszelén utazik és tér vissza minden évben, ennek hiányában nem is meglepő, hogy az utóbbi időszakban nem volt domináns. A kihagyott szezonok után viszont talán már idén vagy esetleg jövőre alighanem vissza fog majd térni, amikor kellő mennyiségű ember kezd majd el utazni, és csökken a légúti fertőzések elleni védekezés szintje.

Ez önmagában annyira nem tűnik veszélyesnek, de mint Kemenesi kiemelte, a járvány alatt kihagyott influenzaszezonokkal a természetes emlékeztetés is elmaradt, így várhatóan komolyabb hatásokkal járó influenzaszezonra számíthatunk, amikor visszatér. Éppen emiatt a következő időszakban kiemelt szerepe lehet majd az influenza elleni védőoltásnak – még annak is, aki eddig nem oltatta be magát, mert úgy volt vele, hogy „simán átvészeli” a betegséget, most ugyanis sokkal erősebben térhet vissza. Az oltással ráadásul az ember nem is csak a saját egészségét védi, hanem másokét is.

Kemenesi úgy fogalmazott, hogy nem tudjuk, mikor tér vissza a szezonális influenza, ám azt tudjuk, hogy várhatóan újult erővel találhat ránk – ezért különösen fontos most az oltás, és ezért lesz különösen fontos jövőre is.

A szakértő emellett kiemelte, hogy más légúti vírusok másként reagáltak a pandémia elleni védekezésre, az RSV légúti vírus például a szokásos szezon totális eltolódásával, a tavaszi enyhítések idején mutatkozott meg. Mint írta, ez számos bakteriális fertőzésnél is megfigyelhető volt. A legtöbbször az enyhe nátháért felelős rhinovírusok jelenléte ezekkel ellentétben egyébként érdekes módon megnőtt, ám arra vonatkozóan egyelőre nincs pontos bizonyíték, hogy ez miért lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!