Több mint 170 magyar jelentkezett űrhajósnak, köztük két parasportoló

2021. október 1. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Júliusban jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy Farkas Bertalan 1980-as és Charles Simonyi 2007-es űrrepülése után rövidesen ismét lehet magyar űrhajós. Ennek részleteiről beszélt most Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, aki több, párhuzamosan futó magyar űrprojektről osztott meg információkat a Világgazdaságnak adott interjújában, amit a HVG szemlézett.

Ferencz elmondta, hogy több mint 170 magyar jelentkezett az Európai Űrügynökség (ESA) által indított projektre. Az ESA három kategóriában keresi a jelentkezőket, projekt és professzionális asztronauták mellett paraasztronautákat is toboroznak.

Utóbbiak közé két magyar parasportoló is jelentkezett Ferencz elmondása szerint. A paraasztronauták toborzásával az ESA azt vizsgálná, hogy milyen hatással van a végtaghiány miatt speciális keringési rendszerrel rendelkező szervezetre az űrutazás, ugyanis az egyre hosszabb és távolabbi missziók során nincs rá garancia, hogy a küldetés alatt végig ugyanolyan egészségi állapotban marad az űrhajós, mint induláskor. Szeptemberben, a SpaceX által indított első, teljesen civil űrutazáson részt vett Hayley Arceneaux protézissel élő orvosasszisztens is, aki ezzel úttörő lett az űrutazások történetében.

Azt nem lehet tudni, hogy a több mint 170 magyar jelentkező közül kiválaszt-e majd valakit az ESA, Szijjártó korábbi bejelentéséből viszont biztosra lehet venni, hogy egy magyar–amerikai együttműködés keretében 2024-25 táján újra lesz magyar űrhajós. Ezt a programot az Axiom Space-szel közösen indították, ide 40 év alatti természettudományos végzettségűek (technológiai, mérnök vagy matematikai szektorban jártasak) jelentkezését várják. Emellett a jelentkezők fokozott stressztűrő képességét is vizsgálják, de több fizikai feltételnek is meg kell felelni.

Ferencz említést tett róla, hogy az amerikaiak mellett 2019 óta az orosz Roszkozmosszal is tárgyalnak egy lehetséges közös űrrepülési projektről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!