Protézissel élő orvosasszisztens lesz a SpaceX űrmissziójának egyik tagja

2021. február 22. – 14:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csontrákot legyőző 29 éves Hayley Arceneaux lesz a SpaceX civil űrmissziójának egyik tagja. A tennessee-i Szent Jude Gyermekkórház hétfőn jelentette be, hogy orvosasszisztensük is részt vesz az űrutazáson, írja az AP hírügynökség.

Ezzel Arceneaux lesz a legfiatalabb amerikai, aki eljut a világűrbe, amikor ősszel Jared Isaacman milliárdos vállalkozóval és másik két kiválasztottal együtt útnak indulnak. Korábban a NASA űrhajósa, Sally Ride tartotta ezt a rekordot, amikor 1981-ben, 32 évesen a Challenger űrrepülőgép fedélzetén jutott el az űrbe. Arceneaux más tekintetben is úttörő, ugyanis ő lesz az első, aki protézissel juthat fel a világűrbe. Tíz éves volt, amikor a Szent Jude Gyermekkorházban egy titániumrudat kapott a bal combcsontjába. Még mindig sántít és időnként fájdalmakat is érez, de a SpaceX engedélyezte neki a repülést. A személyzet orvosi tisztjeként fog szolgálni. (Frissítés: A cikk korábbi verziójában tévesen azt állítottuk, hogy Hayley Arceneaux lábát amputálták.)

„A rák elleni küzdelem valóban felkészített az űrutazásra. Kemény lettem, és megtanított arra, hogyan készüljek a váratlan pillanatokra is” – mondta Arceneaux, aki meg akarja mutatni a fiatal betegeinek és a rákos betegségeket túlélőknek, hogy „a határ a csillagos ég”. Isaacman február 1-jén jelentette be űrmisszióját, amikor ígéretet tett 200 millió dollár adomány összegyűjtésére a Szent Jude Gyermekkorház számára.

A hobbiból vadászgépekkel is repkedő Isaacman lesz a Dragon űrhajó parancsnoka, és ő fizeti a teljes utat is, amelyre összesen három embert visz magával. Két helyet a kórháznak adományozott: ebből az egyik helyre a kórház egyik dolgozója, Arceneaux ül, a másik helyet azok között sorsolják majd ki, akik adakoznak a kórháznak. A harmadik tag az egyik üzlettársa lesz.

A kilövést október környékén tervezik végrehajtani a NASA floridai Kennedy Űrközpontjából. A legénység tagja előtte űrhajós kiképzésen vesznek részt a Falcon-9 hordozórakétán és a Dragon űrhajón. A űrkapszula a tervek szerint 2-4 napig keringene a Föld körül. A misszió pontos költségeit nem árulták el.

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy hete jelentette be, hogy tizenegy év után újra asztronautákat keresnek, ráadásul a programjukba testi fogyatékossággal rendelkezőket is szeretnének kiválasztani. Ennek keretében olyan emberek jelentkezését is várják, akiknek hiányzik egy vagy mindkét lábfejük, a térdükig bezárólag a lábuk, eltérő hosszúságú a két lábuk, vagy 130 centinél alacsonyabbak, mivel elméletben ők is képesek elvégezni ugyanazokat a dolgokat, mint az ép társaik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!