Apró újításokkal, változatlan árral támad az iPhone 13, tabletfronton meglepetéssel állt elő az Apple

Legfontosabb

2021. szeptember 14. – 21:45

frissítve

Apró újításokkal, változatlan árral támad az iPhone 13, tabletfronton meglepetéssel állt elő az Apple
Fotó: APPLE INC / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Bár világszerte több országban is éppen megint romlik a járványhelyzet, van néhány olyan dolog, ami mégiscsak arra utal, hogy talán a közeljövőben az emberiség kikeveredhet a koronavírus-járványból. Kis túlzással ilyen az is, hogy miután az Apple tavaly a pandémiától vélhetően nem függetlenül kénytelen volt októberre halasztani az új iPhone bemutatóját, addig idén a megszokott menetrend szerint, szeptemberben rántották le a leplet az aktuális csúcskészülékeikről. Ahogy az általában lenni szokott, idén is egy rakás dolog kiszivárgott előre az új telefonról, azt pedig már ebből sejteni lehetett, hogy a tavalyihoz hasonló dizájnváltással idén nem kell majd számolni, ez pedig tényleg így is lett.

Az iPhone 13 nem sokban különbözik a több újítást is hozó elődjétől, inkább apró, de hasznos újításokkal, egy új, természetesen minden riválist leiskolázó rendszercsippel és néhány lecsorgó prémiumfunkcióval támad, méghozzá változatlan áron. A várakozásoknak megfelelően bemutatkozott az új Apple Watch is, ami szintén nem változott túl sokat, de izgalom azért így is jutott az eseményre – az előzetes pletykákra rácáfolva nem volt AirPods 3, volt viszont helyette új iPad és felturbózott iPad Mini is, amiről egész sok szó is esett. Ezeken túl pedig akadt némi TV+ és Fitness+ is. A bejelentést élőben is közvetítettük, ezt itt tudják visszaolvasni.

Kicsivel jobb okosóra, derült égből iPad

Az üdítő kaliforniázással kezdődő esemény legelső témája némi meglepetésre (én legalábbis biztosan meglepődtem) az Apple TV+ volt. Tim Cook főleg a többszörös díjnyertes Ted Lassót és az egyik személyes kedvencét, a Morning Show-t méltatta, közben pedig egy rakás újdonságot is bemutattak, a képernyőn rengeteg ismert színésszel, meg Billie Eilishsel, aki a róla szóló, Kicsit homályos a világ című dokumentumfilmmel kapcsolódik a szolgáltatáshoz.

Ennek lezongorázása után pedig rögtön jött a következő meglepetés, hiába szóltak ugyanis előzetesen arról a pletykák, hogy még az iPad 9 se valószínű, hogy ott lesz az eseményen, nemhogy ott volt, hanem még a felturbózott kistesóját, az iPad Minit is vitte magával. Az új iPadben A13-as csip gondoskodik majd arról, hogy – az Apple szerint – hatszor gyorsabb lehessen a legjobb androidos tabletnél, és állítólag tényleg mindenben sokkal jobb lesz, mint az elődje. Amit amúgy az utóbbi időszakban nem is nagyon lehetett megvenni. A sima iPad is megkap néhány Próba való fejlesztést, de ennek meg is lesz az ára, 134 990 forintról indul majd.

Az iPad Mini rengeteget fejlődött, szóval ha valaki egy tenyér méretű jegyzetelős tabletre vágyik, akkor érdemes lehet elgondolkodni az új 8,3 hüvelykes modellen. 40 százalékkal hatékonyabb processzor, 80 százalékos grafikus ugrás, 5G, USB-C, Apple Pencil támogatás, minden, mi szem-szájnak ingere. Az ujjlenyomat-olvasó a bekapcsoló gombba került, és elvileg képes lesz élőben fordítani. Az iPad Mini már most is előrendelhető, és ez is a jövő héttől kapható, ez 199 990 forintról indul.

Fotó: APPLE INC / Reuters
Fotó: APPLE INC / Reuters

A Watch Series 7 ennél jóval kevésbé volt izgalmas, gyakorlatilag semmi újat nem hoz, csak ami eddig működött, az most kicsit jobb lett. Talán a leghasznosabb újítás a billentyűzet, amivel gyakorlatilag pótolták az egyetlen hiányosságukat az androidos órákkal szemben. Ezen túl van még erősebb üveg, picit nagyobb kijelző, csinos szíjak, 33 százalékkal gyorsabb töltés, változatlan üzemidő. Mind olyan dolgok, amik nagyon jók, ha az embernek a Series 6 és a 7 között kell választania, de ha az előző generációs óra megvan, akkor sok értelme nincs váltani.

Idén amúgy ránézésre főleg a sportolókat célozták a prezentációval: a legújabb Apple Watch, megmondja, hogy hány hullámon szörföztek végig, milyen sebességgel szerváltak a teniszpályán, milyen messze ütötték a golflabdát. Ja, és azt is megmondja, ha elestünk a bringával. Az óra mellé állítólag tökéletes az Apple másik előfizetéses szolgáltatása, a Fitness+, ami szintén sokkal jobb lesz, még közösen is lehet benne edzeni, ha van rajtunk óra, kiteszi a képernyőre az adatainkat.

Kicsit jobb ugyanannyiért

Az okosórához hasonlóan az idei iPhone sem hozott sokkoló újdonságokat, amiket viszont igen, azok abszolút hasznosak lehetnek azoknak, akik a tavalyi modellt kihagyták, de szeretnének frissíteni. Az iPhone 13 majdnem pontosan ugyanúgy néz ki, mint a 12, az igazán szembetűnő változtatás, hogy a kétkamerás modelleknél ezúttal átlósan vannak a kamerák, nem egymás alatt, a notch pedig kisebb lett. Az Apple sokat dicsérte az A15-ös rendszercsipet is, de leginkább a konkurenciához hasonlították, nem a tavalyi A14-es csiphez, úgyhogy egyelőre nem tudni, hogy mennyivel lesz majd erősebb az iPhone 13 az elődjénél.

A kamerázás is jobb lesz majd vele állítólag, leginkább a Cinematic mode névre hallgató funkció miatt, ami pontosan ugyanaz, mint a fotóknál a portré mód: az alanyt fókuszban tartja, a hátteret pedig elmossa. Ezt egy elég impresszív kisfilmmel demonstrálták, de ahogy tavaly is írtuk, profi filmesek néhány kísérleti alkotást és a szokásos éves iPhone-bemutatókra készülő kisfilmeket leszámítva nem használnak telefont, egyszerűen azért, mert semmi okuk nincs erre. Ez pedig valószínűleg a látványos kisfilm és az Apple tavaly után idén is kitartóan folytatott sulykolása ellenére sem fog megváltozni.

A fotózásnál viszont fontos és érdekes újításnak tűnt, hogy a tavaly csak a Prónál megjelenő szenzoros stabilizáció az alapmodellnél is meglesz az ultraszéles látószögű kamerán.

Ami tényleg vonzónak tűnt, hogy bár az iPhone 13 kétségtelenül jobb az elődjénél, mégis tovább bírja majd a nagyobb aksi miatt, egészen pontosan két és fél órával tovább. Ja, és ezzel együtt is ugyanannyiba kerül, mind a Mini, mind az alapmodell, sőt, még a Pro és a Pro Max is. A Pro idén állítólag az eddigi legpróbb Pro, leginkább azért, mert az Apple végre képes volt megoldani, hogy az új OLED-kijelző 120Hz-es legyen. Apró szépséghiba, hogy ezt őrületes újdonságnak állították be, miközben lényegében minden más gyártónál alapvetésnek számít, illetve hogy csak a Próban kap helyet, szóval a sima modelleknél valószínűleg 2022-ig kell várni, ha ilyet szeretnénk.

Fotó: APPLE INC / Reuters
Fotó: APPLE INC / Reuters

Az alapmodellekhez hasonlóan a Pro és a Pro Max is tovább fogják majd bírni szusszal az elődeiknél. Az üzemidő növelése mellett amúgy van egy másik fontos dolog is, amely mindegyik telefont érinti, ez pedig a tárhely növekedése. A két Pro már tavaly is 128 gigáról indult, idén viszont már a Mininél is ez a minimum. A prémiumszegmensben ráadásul ezúttal felfelé nőttek a lehetőségek, 1 terabájtos kivitelben is meg lehet venni őket. A Pro esetében ezért 640 990 forintot kell fizetni, a Pro Maxnál pedig 680 990-et, szóval ennek azért meglesz az ára, de legalább soha többet nem kell SD-kártyára gondolnia az embernek.

Az iPhone 13 összes modelljét szeptember 17-től lehet majd előrendelni, a magyaroknak pedig külön jó hír, hogy míg dollárban pontosan ugyanannyiba kerülnek a telefonok, mint a 12 a megjelenéskor, nálunk mindegyik olcsóbb lett tavalyhoz képest. A magyar árak a következőképpen alakulnak:

  • az 5,4 hüvelykes iPhone 13 Mini 294 990 forinttól,
  • a 6,1 hüvelykes iPhone 13 készülék 334 990 forinttól,
  • a 6,1 hüvelykes iPhone 13 Pro 424 990 forinttól,
  • a 6,7 hüvelykes Pro Max pedig 464 990 forinttól indul.

Végezetül a rend kedvéért álljon itt, hogy a Mini ötezer forinttal lett olcsóbb a tavalyi tesónál, a többi pedig tizenötezerrel. A bejelentés után az iPhone 12 is olcsóbb lett pár tízezer forinttal, az iPhone 12-ért most 289 990 forintot kell fizetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!