Beállítottak egy robotkart első űrsétájukon a kínai űrhajósok

2021. július 4. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Megtették első űrsétájukat a kínai Tienkung (Mennyei Palota) nevű űrállomáson lévő kínai űrhajósok, hét órán át dolgoztak az állomás külső szerkezetén, írja a Guardian.

A Tienkungnak még csak a központi modulja kering a Föld körül. Júniusban három kínai űrhajós érkezett az űrállomásra, közülük ketten mentek ki a vasárnap reggeli űrsétára. A tervek szerint három hónapig maradnak az űrállomáson, ez alatt még egy űrséta van ütemezve.

A kínai űrügynökség közleményében teljes sikernek minősítette az első űrsétát. A kínai állami média szerint a feladatok között szerepelt egy panorámakamera felszerelése, és egy olyan robotkar beállítása, amit az űrállomás többi moduljának mozgatásához akarnak használni.

A Hszinhua kínai hírügynökség által kiadott vasárnapi kép – Fotó: Jin Liwang / Xinhua / Xinhua via AFP
A Hszinhua kínai hírügynökség által kiadott vasárnapi kép – Fotó: Jin Liwang / Xinhua / Xinhua via AFP

Az űrhajósok egyike, Liu Po-ming már másodszor vesz részt űrsétán. 2008-ban ugyanis a Sencsou-7 misszió tagjaként másodmagával 20 percen át tartózkodott az űrben, Kína legelső űrsétáját megtéve, írja az MTI.

A három űrhajóst szállító Sencsou-12 űrhajót június 17-én bocsátották fel a kiépítés alatt álló kínai űrállomásra. Ez a kínai űrkutatás történetének eddigi leghosszabb útja lesz, 2016-ban a Sencsou-11 űrhajó legénysége 33 napot töltött az űrben.

A háromfős legénység elsődleges feladata azonban különböző tesztek elvégzése az állomás működésének ellenőrzésére. Missziójuk a harmadik a 11-ből, amelynek során a tervek szerint a jövő év végéig kiépül az állomás.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) Amerika után másodikként sikerrel juttatott rovert a Mars felszínére, a Csu-zsung (angolos átírással Zhurong) névre keresztelt marsjáróról június végén adtak ki egy videócsomagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!