Kínában betiltották a bitcoinbányászatot, látványosan lecsökkent az áramfogyasztás

2021. június 24. – 12:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kínában betiltották a kriptovaluták bányászatát, és ezzel a lépéssel jelentősen csökkent az áramfelhasználás is, hiszen rengeteg nagy áramigényű gépet iktattak ki a rendszerből.

Míg itthon önkormányzati képviselő is próbálkozott polgármesteri hivatalban néhány géppel némi pénzt kicsikarni a bitcoinbányászatból, addig az igazi nagypályások több ezer számítógéppel, hatalmas területű gyárcsarnokokban mennek rá a kriptovalutákra. Kínában is komplett iparág települt erre a pénzszerzési módra, de úgy tűnik, hogy a klímacélok teljesítése érdekében most vége szakad a bányászkodásnak.

A G7 azt írta, hogy kínai döntéshozók szerint az üvegházgáz-kibocsátási célok elérését a bitcoin és egyéb kriptovaluták bányászata nehezíti, mert az erre telepített géppark óriási mennyiségű energiát fogyaszt.

Egy szecsuani bitcoinfarm gépeiFotó: Stringer/Imaginechina/AFP
Egy szecsuani bitcoinfarm gépeiFotó: Stringer/Imaginechina/AFP

A bitcoinbányászat tiltása egész Kínára kiterjed, és Szecsuan tartományból már vannak is olyan adatok, amelyek igazolják az áramfogyasztás visszaesését. A tiltás június 20-án éjfélkor lépett életbe, és ennek következtében a helyi hálózat energiaigénye 8 gigawattal csökkent. A G7 számításai szerint ez körülbelül négyszerese a paksi atomerőmű csúcsteljesítményének.

A kínai tiltás a bitcoin árfolyamán is erősen meglátszik, az évben először 30 ezer dollár alá esett, pedig korábban 60 ezer dollár felett is járt már az árfolyam.

A becslések szerint a kriptovaluta-bányászat 65-75 százaléka Kínában zajlott, ami ezek után a nullára eshet. Iparági szereplők úgy vélik, hogy mindez Texast hozhatja kedvező helyzetbe, ahol olcsó, elsősorban szélerőmű által előállított árammal lehet fedezni a bányászat energiaigényét.

Kínában nemcsak a bányászatot, hanem a bitcoinalapú kereskedést is igyekeznek megnyirbálni, három iparági testület betiltotta a kriptovaluta-alapú pénzügyi és fizetési szolgáltatásokat. Korábban megtagadták a hozzáférést több, széles körben követett, kriptovalutákkal kapcsolatos Weibo-fiókhoz, azzal az üzenettel, hogy mindegyik fiók törvényt sért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!