Trump kitiltása után minden politikus bukja a különleges bánásmódot a Facebookon

2021. június 4. – 09:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi két évben a politikusok gyakorlatilag bármit kiposztolhattak a Facebookra, a cég ugyanis csak a hirdetéseknél kényszerítette rájuk a tartalmi irányelvek betartását, ám most úgy tűnik, vége lesz a jó világnak. A Facebook tavaly májusban felállított tartalom-ellenőrző szerve, az Oversight Board – vagy magyarul Felügyelőtanács – kritikája nyomán a cég véget vet a különleges bánásmódnak, ami komoly hatással lehet arra, hogy a politikusok hogyan használják a platformot – írja a The Verge.

A Facebook 2019 szeptemberében jelentette be, hogy a politikusok által közzétett bejegyzésekre is kiterjeszti a 2016 óta létező mentességet. Ez azt jelentette, hogy hiába sértette a szabályaikat egy poszt, vagy egy állítás, nem távolították el, ha úgy látták, hogy nagyobb horderejű a nyilvánosság számára, mint amekkora károkat okozhat. A Facebook ezzel egyrészt azt akarta garantálni, hogy minden emberhez eljusson a megválasztott képviselők összes üzenete, másrészt pedig ki akarták vonni magukat a politikai vitákból,

ám sokszor éppen ennek az ellenkezőjét érték el azzal, hogy nem léptek fel egyes politikusok ellen.

A legtöbb kritika Donald Trump volt amerikai elnök bejegyzései miatt érte őket, a George Floyd halála utáni tüntetéshullám alatt rengetegen szólaltak fel amellett, hogy a platformnak tennie kellene valamit Trump megosztó bejegyzései ellen. A washingtoni Capitolium ostroma után ugyancsak nagy volt a nyomás rajtuk, hogy tegyenek valamit, ekkor pedig már léptek is, és elnöksége végéig kitiltották a Facebookról, ahova egyébként azóta sem engedték vissza. De hasonlóan nagy port kavart az is, hogy nem léptek fel a kormánypárt tagjainak erőszakot szító bejegyzései ellen – itt végül a Facebook indiai vállalati politikáért felelős igazgatójának le is kellett mondania a muszlimellenes gyűlöletbeszéd miatt kirobbant botrány után.

Ebből jól látszik, hogy a cég az eddigi hozzáállásához képest elég éles váltásra készül, méghozzá a tartalom-ellenőrző szervük, a Felügyelőtanács kritikája nyomán, melyet a Trump korábbi felfüggesztésének megerősítéséről szóló bejegyzésükbe csomagoltak bele. Mint írták, nem minden felhasználóra ugyanazoknak a szabályoknak kellene vonatkozniuk, és azt is kiemelték, hogy Trump esetében sem volt helyénvaló, hogy meghatározatlan időre függesztették fel a fiókját, ilyen büntetés ugyanis alapvetően nem létezik a platformon.

A politikusok által megosztott külső tartalmaknál eddig is működött már a független tényellenőrzés a Facebookon. A hivatalosan a napokban bejelentésre kerülő új szabályozás értelmében a saját posztjaikra ez még mindig nem vonatkozik majd, a különféle szabálysértések, például az utóbbi időben elég nagy figyelmet kapó bullying miatt szankcionálhatják majd a posztjaikat. Emellett állítólag valamivel transzparensebbé teszik majd, hogy pontosan mi számít szabálysértésnek, és erről tájékoztatják is majd a felhasználókat, valamint külön jelezni fogják azt is, ha valamit a hírértéke miatt nem töröltek úgy sem, hogy sérti a közösségi alapelveket. A Felügyelőtanács június 5-éig adott gondolkodási időt a Facebooknak, vagyis nincs kizárva, hogy még pénteken bejelentik hivatalosan is az új intézkedéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!