Lemondott a Facebook muszlimellenes botrányba keveredett indiai igazgatója

2020. október 28. – 15:39

Lemondott a Facebook muszlimellenes botrányba keveredett indiai igazgatója
Forrás: Priyanka Parashar/Mint via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden bejelentette lemondását Ankhi Das, a Facebook indiai vállalati politikáért felelős igazgatója, aki két hónappal korábban muszlimellenes gyűlöletbeszéd miatt keveredett botrányba az országban. A volt igazgató, aki a vádak szerint politikailag elfogult volt, és a platform irányelveivel szembemenve nem törölte a muszlimokat gyalázó posztokat a továbbiakban a közszolgálatban folytatja a munkát – írja a The Verge.

A Facebook indiai botrányát a Wall Street Journal robbantotta ki, mikor arról írt, hogy a Facebook meglepően kesztyűs kézzel bánik az indiai kormány szimpatizánsaival, dacára annak, hogy állítólag megsértették a platform gyűlöletbeszédre vonatkozó irányelveit. A lap emellett arról írt, hogy Ankhi Das politikailag elfogult, és megkérdőjelezhető moderációs döntéseket hoz. A nőt egészen pontosan azzal vádolták meg, hogy az ő kifejezett kérésére nem törölték egy kormánypárti politikus muszlimellenes posztjait, melyek végül csak azután tűntek el a platformról, hogy megkeresték miattuk a Facebookot.

A lap szerint Das azzal indokolta a döntést, hogy a kormánypárti politikusok büntetése sértené a cég üzleti érdekeit az országban, ezt az álláspontot pedig tartotta is, állítólag legalább három másik esetben döntött úgy, hogy nem törli az irányelvekbe ütköző bejegyzéseket. A nő nyilvánosan sem rejtette véka alá a véleményét, nyíltan támogatta a kormánypártot, és vitázott a kritikusaival, sőt, feljelentést is tett ellenük, melyet egy nemzetközi újságírószervezet a sajtószabadság megsértéseként értelmezett.

A Facebook tagadta a részrehajlást, és azt állította, hogy kontextusból kiragadott példákról volt szó, az azonban egyértelmű volt az elmúlt hónapokban, hogy Indiában nem tudtak gátat szabni a muszlimok ellen irányuló gyűlöletbeszédnek, ami gyakran utcai lincselésekbe torkollott. A platform jellemzően nem igazán tudott mit kezdeni az erőszak mögött álló hindu nacionalistákkal, emiatt pedig sokan aggódtak, hogy megismétlődhetnek az ugyancsak Facebookon szerveződött mianmari és sri-lankai muszlimellenes megmozdulások. Szeptemberben emiatt több emberi jogi szervezet írt nyílt levelet, melyben Das lemondását követelték, és arra kérték a Facebookot, hogy vizsgálja felül az indiai alegységének hibáit.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Ajit Mohan, a Facebook indiai vezérigazgatója Das felmondása után elmondta, a nő kulcsszerepet játszott abban, hogy a cég ilyen mértékben tudott növekedni Indiában, és sok szerencsét kívánt neki a továbbiakban. A korábbi igazgató búcsúlevelében azt írta, köszöni Mark Zuckerbergnek, hogy valami csodálatosat hozott létre, és reméli, hogy jól tudta szolgálni a céget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!