A dél-kínai vadállattenyésztő telepeken ugorhatott először emberre a koronavírus

2021. március 19. – 15:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus eredete után kutató WHO-csapat arra jutott, hogy a járvány legvalószínűbb kiindulópontja egy dél-kínai vadállattenyésztő gazdaság – írja az NPR.

Ezeket a telepeket Kína be is záratta tavaly februárban, mondta Peter Daszak betegségökológus, aki a WHO-delegáció tagjaként utazott Kínába. A kutatás során a csapat bizonyítékokat talált rá, hogy ezekről a farmokról látták el vadállatokkal a vuhani piacot, amelynek környékén az első fertőzéseket azonosították 2019 végén.

Daszak szerint önmagában az erős jel volt, hogy a kínai kormány lecsapott a telepekre tavaly év elején, vagyis ebből már lehetett arra következtetni, hogy a vadállatgazdaságok jelentik a legvalószínűbb terjedési utat a vírusnak a dél-kínai denevérek és a vuhani piacon kapható állatok között. Linfa Wang, a WHO-delegáció egy másik tagja szerint a denevérről más állatra, majd emberre ugrást Dél-Kínában hajtotta végre először a vírus, hiszen az ottani denevérpopulációban találtak olyan kórokozókat, amelyek 96 százalékban megegyeznek a világjárványt okozó első mutációval, és állattelepek is itt voltak nagy számban. A tömeges emberfertőzés viszont már a vuhani piacon történhetett, ahol rengeteg, a denevérek által már megfertőzött vadállat volt jelen.

Ezt a fajta vadállattenyésztést az elmúlt 20 évben a kínai állam még propagálta is az elmaradott, vidéki területeken, mondván: ez jelenti a szegénységből vezető kiutat a falusi közösségeknek. A farmokon tobzoskát, tarajos sült, cibetmacskát, bambuszpatkányt, nyestkutyát tenyésztettek fogságban, majd eladták a piacokra. Kiugróan sikeres iparágról beszélünk, 2016-ban 14 millióan dolgoztak a telepeken, és összesen 70 milliárd dollárt termeltek meg.

Ennek ismeretében különösen fontos lépés volt Daszak szerint, hogy Kína fellépett ez ellen a gazdasági tevékenység ellen. A tudós szerint a következő lépés annak pontos felderítése lesz, a sok közül pontosan melyik vadállattelepeken voltak először fertőzött állatok, és hogy mely állatfajok adták át a vírust embereknek.

A WHO már több érdekes információt is feltárt, mióta beengedték a kutatóit Kínába idén év elején. Például kiderült, hogy a járvány terjedése gyorsabb volt eleinte, mint eddig hittük, és hogy valószínűtlen, hogy laborból szabadult el a vírus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!