Gyapjas mamut maradványában kutatnak ősi vírusok után orosz tudósok

2021. február 16. – 20:54

Másolás

Vágólapra másolva

Paleovírusok után kutatva tanulmányozzák pleisztocén kori állatok maradványait a novoszibirszki Vektor kutatóközpont szakemberei egy jakutföldi múzeumban, írja az MTI.

A kutatók kedden kezdték meg a munkálatokat a jakutszki Mamut Múzeum gyűjteményében lévő maradványokon, amelyeket a jakutföldi permafroszt (állandóan fagyott talaj) őrzött meg a jelenkornak. A szakemberek több mint 50 mintát gyűjtöttek be egy 4450 évvel ezelőtt élő verhojanszki-ló és egyéb ősi állatok maradványaiból – írja a The Siberian Times.

A novoszibirszki Vektor kutatóközpont és a jakutföldi Északkeleti Szövetségi Egyetem kutatói a következő napokban egy csaknem 29 ezer éves gyapjas mamut, egy ősi fogolymadár és különböző rágcsálók maradványaiból vesznek mintákat. A tetemek a permafroszt olvadásával kerültek a felszínre Jakutföld északi részén. Felfedezésükkor mindegyiken végeztek bakteriológiai vizsgálatot, de ősi vírusok után kutatva sosem tanulmányozták őket.

A mintákat Novoszibirszkbe fogják szállítani, ahol nukleinsav-izolálást és teljes genomszekvenálást fognak végezni rajtuk, hogy feltárják a bennük lévő mikroorganizmusok biológiai sokféleségét. A Vektor Virológiai Központ célja, hogy paleovírusok felkutatásával megnyissa az utat az oroszországi paleovirológia előtt és vezető kutatásokat végezzen a vírusok evolúciója terén.

A Vektor Állami Biológiai és Virológiai Központ az orosz koronavírus elleni vakcinák fejlesztésében is részt vesz, az EpiVacCorona elnevezésű vakcinát ők állították elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!